promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bekövetkezett, amitől tartottunk: Agatha Christie módszerével gyilkolt egy őrült
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A krimiket író szerző a mérgek mestere volt.

Az 1976-ban elhunyt Agatha Christie a krimiírás királynője volt, akinek művei mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. Talán azért, mert a furfangos csavarok mellett a hitelesség is jellemzi őket, és nem véletlenül.

A szerzőnő az első világháború idején a torquayi kórházban dolgozott ápolónőként, majd egy gyógyszer-laboratóriumban kapott állást. Mesterévé vált a mérgeknek, drogoknak, és ezeket az ismereteit a regényeiben is felhasználta.

Munkásságának „melléhatásaként” akadt egy olyan őrült gyilkos, aki az ő módszerét felhasználva ölte meg áldozatait, talán abban bízva, hogy sohasem derül ki az igazság. Mivel Poirot és Miss Marple a valóságban nem létezik, azt remélhette, hogy az igazi rendőröknek túlságosan is kemény diónak bizonyulhatnak a rejtélyek.

A Bűbájos gyilkosok című Agatha Christie-regény 1961 novemberében jelent meg, és már a következő esztendőben bekövetkezett ez alapján egy szörnyű gyilkosság. Egy Molly Young nevű nő, valamint a férje és mostohalánya betegedtek meg különös módon, a gyanú pedig a mindössze 14 éves mostohafiúra, Graham Youngra terelődött.

Amikor a mostohaanya, Molly meghalt, már a rendőrség is komolyabban kezdett el foglalkozni az ügyével. Mivel azonban a nőt elhamvasztották, akkor még nem tudták bizonyítani a sátáni természetű fiú vétkességét.

Egy évtizeddel később azonban újabb bűncselekményt követett el, és ekkor már az is körvonalazódni kezdett, hogy Graham a Bűbájos gyilkosokban olvasott módszert használhatta. A regényben a Fakó Lóhoz (The Pale Horse) címzett fogadóban űznek ördögi praktikákat, miközben a tallium nevű anyaggal (amelyet patkány- és rovarirtásra is alkalmaznak) mérgezik a szerencsétlen áldozatokat.

A kiszemelt célpontok hirtelen ágynak esnek, hullani kezd a hajuk, végtelenül legyengülnek, és rövid időn belül meghalnak, mintha csak egy gyors lefolyású rákos megbetegedés végezne velük. Mint kiderült, ezt a módszert használta Graham is.

1971-ben a munkahelyén kezdte megbetegíteni az embereket, a főnöke, Bob Egle bele is halt az alattomos mérgezésbe. A tárgyalás során kiderült, hogy a gyilkost részben Agatha Christie inspirálta, az akkor 81 esztendős írónő pedig teljesen kiakadt azon, micsoda szörnyű rémtetthez adott ötletet egy őrültnek. Graham 1990-ben, 42 évesen halt meg a börtönben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás