promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óvakodj ezektől a babonáktól az esküvődön
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Manapság már nincsenek szabályok az esküvőkre, mindenki a maga kedve és ínye szerint házasodik a nagy napon. Na de mi a helyzet a népi hiedelmekkel? Persze már a babonák is olyanok, hogy azokat fogadjuk csak el, amelyik szórakoztat minket, vagy amelyik tetszik, vagy „divatos”.

Akár babonás vagy, akár nem, érdemes lehet néhány ilyen folklór hiedelmet megfogadni.

1: Házasság hétköznap.

Míg hosszú évtizedek óta a szombat a legnépszerűbb házasságkötési nap, egy ősi kelta hagyomány szerint a pároknak mindenáron kerülniük kell a szombati esküvőt.

Így szól: „Hétfő a gazdagságért, kedd az egészségért, szerda a legjobb nap az összes közül, csütörtök a veszteségekért, péntek a keresztekért, szombat pedig egyáltalán nem szerencsés." Tehát nem csak a szabad helyek miatt érdemes megfogadni egy hétköznapi esküvőt!

2: Fehéret az esküvőn

A fehér viselet a házasságkötés napján egy több ezer éves hagyomány, amelyet nem szabad megszegni.

3: Viselj valami kölcsönvett tárgyat.

Az ötlet az, hogy amellett, hogy valami régit és újat, ami a házasság előtti életét és az eljövendő boldog életét jelképezi a menyasszonynak, kölcsönöznie kell valamit egy boldog házasságban élő nőtől (anyádtól, anyósodtól, nővéredtől, nagymamától stb.). Ha egy régóta házas nőtől kölcsönkapott ruhát visel az ara, akkor a jó házasság garantált.

4: Ne viselj gyöngyöt a nagy napon.

Számos babona szerint a gyöngyök a könnyek megjelenését testesítik meg, szomorúságra és szenvedésre utalnak, ezért a legjobb távol tartani őket egy ilyen fontos naptól.

5: Fátyol az esküvőn.

A fátyol évszázadok óta része a menyasszony hagyományos öltözékének. De az ókori görögök és rómaiak számára a fátyol inkább a funkciót szolgálta, mint a divatot. Úgy gondolták, hogy a menyasszonynak fátylat kell viselnie, hogy kevésbé legyen fogékony a féltékeny boszorkányok és gonosz szellemek átkára, akik el akarják lopni a boldogságát.

6: Könnyek az oltár előtt.

Nehéz lenne olyan menyasszonyt vagy vőlegényt találni, aki nem ejt legalább néhány könnyet az esküvő napján, de ez valójában szerencsés dolog. Valójában a könnyek elsírása egy jól bevált módszer annak biztosítására, hogy hosszú távon is boldog legyen a pár.

7: Aki elejti a gyűrűt.

Létezik egy régebbi hiedelem, miszerint, ha valaki a szertartás idején elejti a gyűrűt vagy gyűrű(ke)t, akkor az illető (szereptől függetlenül – menyasszony, vőlegény, tisztviselő, vőfély stb.) a közeljövőben meg fog halni. Ijesztő, igaz?

8: Eső az esküvő napján.

Az eső az esküvő napján olyan dolog, amitől minden pár retteg.

Azonban számos kultúra kánonja szerint szerencsét hoz az eső.

Ha azt látod, hogy sötét felhők gyülekeznek, és esőcseppek szállnak alá, ne aggódj, mert egyre szerencsésebb: ez a termékenységet és a megtisztulást szimbolizálja, és ha valaha volt tökéletes nap a tiszta lappal kezdéshez, akkor ez az esküvőd napja lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás