promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin alighanem átverte legnagyobb szövetségesét, aki emiatt most döbbenetes kijelentést tett
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz elnök állítólag az utolsó pillanatig titokban tartotta az Ukrajna elleni invázió tervét.

Miközben az orosz csapatok egyre nagyobb sikereket érnek el Ukrajnában, Putyin elnök helyzete meginogni látszik odahaza. Egyrészt folyamatosan az állítólagos betegségeiről szólnak a pletykák, másrészt pedig arról, hogy a Kreml óvatosan, a háttérben már a hatalom új kézbe adását készíti elő.

Erre utalhat az is, hogy a napokban megszólalt az orosz elnök talán legfontosabb támaszának és szövetségesének számító Szergej Lavrov (vezérképünkön jobbra) külügyminiszter lánya, az Egyesült Államokban született, és ott is élő Jekatyerina – illetve rajta keresztül nyilván maga a nagyhatalmú apa.

Úgy tűnhet, mintha a 40 éves nőre hárul volna a szerep, hogy „mosdatni” kezdje politikus apját. Állítása szerint Lavrov a „sötétben tapogatózott” az ukrajnai tervekkel kapcsolatban, fogalma sem volt arról, hogy Putyin egy ilyen véres és totális invázióra készül.

A 72 éves külügyminiszter meglehetősen tapasztaltnak és dörzsöltnek számít a maga területén, így eléggé meglepően hangzik, hogy csőbe tudták húzni ezzel kapcsolatban. Belső körök szerint sokkolta is az orosz elnök döntése, illetve a támadás mértéke, egy darabig ő is azt hitte, hogy a totális invázió csak a nyugati propaganda agyszüleménye.

„Lavrov egészen az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy mindez bekövetkezhet. Azt gondolta, hogy csak a háborús fenyegetésig merészkednek el”

– közölte Christo Grozev bolgár oknyomozó újságíró, akinek állítólag Jekatyerina szolgált hírforrásul. Lavrov azzal kalkulált, hogy Putyin megelégszik a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok bekebelezésével, ám ennél jóval tovább ment.

Lavrov lányának is van egyébként miért magyarázkodnia, jelenleg ugyanis az ukrajnai események miatt amerikai szankciók sújtják. Természetesen a férjével, Alexander Vinokurovval együtt, aki Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, a Magnit résztulajdonosa.

Az állítás tehát az, hogy Putyin elnök még a saját külügyminiszterének sem fejtette ki, mi a pontos terve Ukrajnával, ami – valljuk be – kissé hihetetlenül hangzik. Lavrov részéről ez a meghökkentő vallomás talán már annak a „helyezkedésnek” a része, amellyel a Putyin utáni időszakra próbál jobb pozíciót találni magának.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás