promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elnök akart lenni a legendás színész, akit emiatt balesetnek álcázott merénylettel tehettek el az útból
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Louis de Funés barátja és kollégája felettébb gyanús körülmények közt hunyt el.

A magyar rajongók egyik kedvenc Louis de Funés-vígjátéka az 1976-ban készült Szárnyát vagy combját?, amelyben a kiváló francia színész a nem különben zseniális Coluche-sal bolondozik együtt. Utóbbi alakítja az étterem- és ételkritikus Duchemin úr lökött fiát, aki a cirkuszi bohóckodást többre tartja apja foglalkozásánál.

Coluche Párizsban született a második világháború vége felé, 1944-ben (Michel Colucci néven, olasz apától), és fájdalmasan korán, 1986-ban – mindössze 42 esztendősen – távozott az élők sorából. Motorbalesetben hunyt el, ám a történtekre azóta is valós magyarázatot várnak a barátai, családtagjai és rajongói.

A polgárpukkasztóként és provokátorként is ismert színész ugyanis 1980-ban bejelentette, hogy indulni fog a francia elnökválasztáson. Ezt sokan csak üres hőzöngésnek tarthatták, mivel azonban a közvélemény-kutatások 16 százalékos eredményt jósoltak neki, a politikusoknak oda kellett figyelniük rá.

Coluche olyan jelszavakkal indult harcba, hogy ő fogja megakadályozni Franciaország kettészakadását, illetve ő az egyetlen jelölt, akinek nincs oka arra, hogy hazudjon. A nép imádta színészként, és akár államfőként is el tudta volna képzelni. Francois Mitterrand (a későbbi győztes) olyannyira veszélyes ellenfélnek tartotta, hogy egyszerre két szocialista politikust mozgósított Coluche meggyőzésére.

Azok végül célt értek, a színész 1981 márciusában visszalépett a jelöltségtől. Nem volt jó éve, hiszen decemberben a felesége is elvált tőle, és Coluche csalódottságában a Franciaországhoz tartozó, de a Karib-térségben lévő Guadeloupe szigetcsoportjára költözött, ahol cipőket készített.

1985-ben azonban hazatért, és ekkor alighanem sokan megijedhettek, hogy újra politizálásra adja a fejét. Pár embernek biztosan kapóra jött, hogy a következő nyáron a színész – a haverokkal való motorozás közben – nekiütközött egy hirtelen balra kanyarodó billenős teherautónak, és bukósisak nélkül esélye sem volt a túlélésre.

A vizsgálat megállapította, hogy Coluche a megengedett 90 km/h helyett csupán 60-nal haladt, vagyis óvatosan vezetett, ami még inkább megerősíti a gyanút, hogy előre kitervelt merényletet követtek el ellene, amelynek célja a politikába való belépésének megakadályozása volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás