promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Puccs készül Putyin ellen? Lelőtték az atomtáskáját hordozó ezredest, aki talán túl sokat tudott
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hírek szerint a tisztet egy vesztegetési ügy miatt próbálták eltenni az útból.

Nem telik el úgy hét az orosz-ukrán háború legutóbbi időszakában, hogy a támadó fél ne fenyegetőzne atombomba bevetésével a nyugati hatalmak által támogatott északkeleti szomszédunkkal szemben. Ez valószínűleg egy kisebb hatótávolságú pusztító eszköz volna, mivel azonban már volt precedens a bevetésére az emberiség történelmében (1945-ben Hirosima és Nagaszaki ellen), ennek a valószínűségét sajnos most sem zárhatjuk ki teljesen.

Az Origo néhány éve játszadozott el azzal a gondolattal, hogy mekkora pusztítást végezne Budapesten egy atombomba. Egy 10 kilotonnás változat az Alagút környékére ledobva lenne a leghatékonyabb: 1,1 kilométeres körzeten belül minden épület összeomlana (elsősorban a budai I. kerület házai), míg a tűzvész minden belvárosi kerületben súlyosan pusztítana.

Az Ukrajna elleni atomcsapást természetesen Putyin elnöknek kellene elrendelnie, aki ebből a célból mindig magával viszi az úgynevezett atomtáskát. Ez egy keményfedeles bőrönd, amely – Oroszország egyik kaukázusi hegye után – a Cseget nevet viseli. Mindig egy tengerésztiszti egyenruhás katona viszi az elnök után, és egy viszonylag egyszerű, pár gombból álló indítóeszköz található benne.

Rémisztő fejlemény az orosz-ukrán konfliktusban, hogy az egykor táskahordozónak számító Vagyim Ziminre, az FSZB (vagyis a hajdani KGB) nyugalmazott ezredesére lőtt sebekkel találtak rá a Moszkva közeli otthonában. Az 53 éves férfit életveszélyes sérülésekkel ápolják az intenzív osztályon.

Fotó: Profimedia

Ziminre a hírek szerint a konyhájában találtak rá, és a merényletnek nem a hírhedt atomtáskához van köze, hanem egy vesztegetési ügyhöz, amelybe a nyugalmazott tiszt is belekeveredett. Nehéz azonban az esetet elválasztani az orosz-ukrán háború fejleményeitől, máris többen úgy gondolják, hogy a Putyin elnök ellen tervezett puccs egyik lépéséről van szó.

Az egykori ezredes házi őrizetben volt, és természetesen ártatlannak vallotta magát, ha viszont nem éli túl a sérüléseit, akkor nehéz lesz tisztázni a szerepét az említett vesztegetési ügyben. A meglőtt Ziminhez a bátyja hívta ki a mentőket, aki akkor szintén a házban tartózkodott, mégpedig a fürdőszobában, ezért aligha láthatott bármit is. A hajdani táskahordozó vértócsában feküdt, nyilvánvalóan súlyos fejsérüléssel, és jelenleg is küzdenek az életéért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás