promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelőtték a magyar színész repülőgépét az ukrán fronton, de túlélte a zuhanást
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pályája csak ezután kezdődött Bárdy Györgynek, aki élete végéig szenvedett az így szerzett traumától.

Az Ukrajnában közel négy hónapja dúló háború megkeseríti a mindennapjainkat, pedig szerencsére hozzánk nem érkeznek el a lövések hangjai, csak a rossz hírek. Már csak a legöregebbek emlékeznek arra, milyen volt, amikor nekünk is be kellett avatkoznunk a közelünkben zajló harcokba.

A második világháború Lengyelország német megtámadásával indult 1939. szeptember 1-jén, és már akkor sejteni lehetett, hogy Magyarország sem maradhat ki a fegyveres konfliktusból. Ahhoz képest viszonylag későn, 1941-ben hagytunk csak fel a semlegességünkkel, tavasszal Jugoszláviával, nyáron pedig a Szovjetunióval rúgtuk össze a port.

A háborúnak részese volt a híres színész, Bárdy György is, aki a harcok idején épp csak betöltötte a 20. életévét. A 2013-ban elhunyt művészt a legtöbben az Egri csillagok filmváltozatának Jumurdzsák jaként ismerhetik, életének ez a korai szakasza viszont sokak számára eddig homályban maradt.

Bárdy kisemberként csöppent bele a világháborúba, fiatal, életerős férfiként képtelen volt kivonni magát alóla. Rögtön a légierőhöz sorozták be, mert ez volt a kérése, amatőr pilótaként imádta a repülést. Feltehetőleg nem gondolta, hogy az egyik legveszélyesebb feladatra vállalkozik így.

Fotó: Fortepan / Adományozó: Szalay Zoltán

Elmondása szerint háromszor is „meghalt” az ukrán fronton, kész csoda, hogy utána egy hosszú és értékes színészi pályát tudott befutni. Még idős korában is felzaklatta, ha az ottani élményeiről kellett beszélnie.

Egy alkalommal találat érte a gépét harc közben, ő pedig csak zuhant-zuhant lefelé. Maga sem tudta, hogyan úszta meg, de miután megnézte, hogy mindkét lába megvan-e, gyorsan elinalt a helyszínről. Szinte élete végéig voltak erről rémálmai. Aztán a háború 1945-ben véget ért, és miután a fiatalember felépült a Don-kanyarban szerzett sebesüléséből, felkereste a színész-rendező Várkonyi Zoltán, aki elindította a karrierjét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás