promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tipp: Hogyan vásároljunk fenntartható módon élelmiszereket, és vigyünk haza kevesebb műanyagot?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te tudod, hogyan kell megfelelően kidobni a szelektívbe a hulladékot?

Az elmúlt években észrevehető mozgalom ment végbe a vásárlási szokásokban, különösen, ami a csomagolást illeti. Korábban nem volt szokatlan, hogy gyümölcsöt, zöldséget, péksüteményeket és egyéb élelmiszereket műanyagba csomagolják – a járvány idején közegészségügyi megfontolások miatt gyakran egyenként is. Azonban a fogyasztók klíma érzékenysége, a tudatosság szerepe a vásárlásban jelentősen befolyásolja a vásárlás módját. Igaz, hogy hivatalosan már tilos az egyszer használatos műanyagzacskók használata a boltokban, mégis különböző kiskapuk által szinte még mindenhol megtalálhatóak. Azonban sok cég főleg a kisvállalkozók már környezetbarát csomagolást alkalmaznak, megcélozva a tudatos vásárlókat. Több élelmiszer már papírcsomagolásban van, sőt vannak olyan termékek, amelyek csomagolás nélkül kerülnek a polcokra.

Ezekre a megoldásokra azért volt szükség mert sok fogyasztó aktívan bojkottálta a műanyagba csomagolt árukat, több külföldi portálon olvasható, hogy a vásárlók gyakran eltávolították a csomagolást a kasszánál, és otthagyták. Az üzenetet egyértelmű volt, amelyre a szupermarketeknek is reagálnia kellett. Számos területen csökkentették a csomagolást, és egyesek, például a Lidl, környezetbarát szövet zacskókat árul, melyekbe a zöldségeket pakolhatjuk. Egy ideje már a köztudatban is megjelentek a saját újrahasznosított táskák, melyeket magunkkal viszünk a vásárlás során.

Na de mit tegyünk, ha szeretnénk elkerülni a csomagolásokat?

A „zero waste” azaz, hulladékmentes mozgalom egyre elterjettebb és már Magyarországon is találunk hulladékmentes boltokat.

Ezekben a „zero waste” üzletekben kimérten tudunk vásárolni alapanyagokat a konyhánkba. Mivel a gyártónak nincs gondja a csomagolásra, még kedvezménesebben is tudunk vásárolni, ezáltal spórolni a háztartásban.

Ezek az üzletek a vásárlás új, fenntartható módját kínálják, ahol a fogyasztók magukkal hozzák edényeiket, azt újratöltik, ezáltal intenzívebben visszaszorítva a hulladék termelését. Azon kívül, hogy csökkentjük a hulladéklerakókba szánt csomagolások számát, szabályozhatjuk, hogy mennyi élelmiszert viszünk haza, elkerülve az élelmiszer-pazarlást.

Mutatunk pár „zero waste” boltot:

  • Ligeti Bolt (1137 Budapest, Katona József utca 9-11., 1111 Budapest, Budafoki út 9-11.) A hulladékmentes életmód támogatása mellett számos hazai kisvállalkozás termékeit is népszerűsíti az üzlet.
  • Ne Pazarolj (1027 Budapest, Fő utca 79.) Zero waste kávézó és bolt.
  • Gramm Bolt (2040 Budaörs, Szabadság út 11.) a központtól távolabb eső települések vásárlóközösségeinek edukálását tűzték ki célul műanyagmentes boltjukkal.

 

 Na de, ha mégis műanyagcsomagolást vittünk haza, vajon tudjuk-e, hogyan kell megfelelően szelektálni?

 

A szelektív hulladékgyűjtőkből sajnos nagyon kevés műanyag kerül újrahasznosításra, mivel a fogyasztók nincsenek tisztában a szelektív hulladékgyűjtés alapvető szabályaival.

Ha nem kezeljük megfelelően, akkor ez ijesztően kevés mennyiség lehet.  Minden műanyag csomagolási hulladék – beleértve 2021-től a puha műanyagot is – a háztartási hulladékgyűjtőkbe helyezhető, ha az tiszta, száraz és laza. Ez azt jelenti, hogy nem maradhat élelmiszer vagy folyadék a műanyag csomagolásokon, és lazán kell őket elhelyezni, nem egymásba pakolva. A hulladékgyűjtőbe helyezhető tárgyak teljes listája itt található.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a hulladéklerakókba kerülő élelmiszer-hulladék metánt bocsájt ki, amely 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. ezért nagyon fontos az ésszerű vásárlás, ami nem csak a pénztárcánknak könnyebbség, hanem a föld bolygónak is.

Mielőtt elindul vásárolni, ellenőrizze készleteit, készítsen listát, és tartsa be, csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, és ne csábuljon el a romlandó élelmiszerekre vonatkozó különleges ajánlatok között – bár olcsóbbnak tűnhet, több mint valószínű, hogy egy részük a kukában landol majd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás