promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismeretlen, az őseinknél sokkal kisebb emberfaj csontmaradványaira bukkantak – kik lehettek ezek a törpék?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feltehetőleg csak Dél-Afrikában terjedhettek el, a Föld egyéb pontjain nem.

Teljesen új emberfaj maradványaira bukkantak a régészek néhány afrikai barlangban. A fajunk bölcsőjének tartott kontinens ezek szerint még mindig képes meglepetéseket okozni a szakembereknek.

1974-ben a fekete földrészen, Etiópia területén találtak rá az Australopithecus afarensis, egy kihalt hominin faj híres egyedére, a Lucynak elnevezett nőnemű példányra is, bár a nevéből másra következtethetnénk. Annak a korát 3,2 évesre becsülték, míg a most Dél-Afrikában megtalált lények 300 ezer esztendeje élhettek Földünkön.

Ez annál is inkább érdekes, mert a Homo sapiens nagyjából 200 ezer éve jelent meg Kelet-Afrikában, vagyis egy valamivel korábbi, vagy legfeljebb a mai emberek ősével egy időben keletkezett fajról lehet szó.

„Meg sem tudtam szólalni, hiszen olyasmit láttam magam előtt, amiről azt hittem, hogy sohasem történhet meg a karrierem során. De ott feküdtek előttem ennek a primitív hominidnak a maradványai a porban”

– idézte fel a szenzációs felfedezés pillanatát Lee Berger professzor. Végül a csapatával 15 különféle csontváz darabjait tárták fel abból az időből, amikor a legkorábbi őseink kezdték benépesíteni Afrikát.

A leletek közt gyerekek és felnőttek maradványai egyaránt szerepeltek. A kutatók pedig arra is hamar rájöttek, hogy egy eddig ismeretlen, kistestű emberfajjal van dolguk, amit Homo naledi névre kereszteltek el (a naledi az egyik helyi nyelven csillagot jelent).

Nem hasonlítottak ránk, hiszen a koponyájuk kicsi volt (ezáltal nyilván az agytérfogatuk is), a válluk keskenyebb, az arcuk pedig eltérő a miénktől, de a távolból azért emberszerűnek tűnhettek. Eddig csak Dél-Afrikában leltek a nyomukra, vagyis aligha terjedhettek el szélesebb területen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás