promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milyen gyakran kell cserélni az ágyneműt?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új brit kutatás nagyon meglepő eredményeket hozott az ágyneműcseréről.

Az egyedülálló férfiak csaknem fele azt mondta, hogy egyszerre legfeljebb négy hónapig nem mossa ki az ágyneműt, 12 százalékuk pedig bevallotta, hogy akkor mossa ki, amikor eszébe jut, ami sokszor később van.

Egy ágyneműgyártó cég adatai szerint az egyedülálló nők gyakrabban cserélik, 62 százalékuk kéthetente vált, a párok pedig azt állítják, hogy háromhetente.

Dr. Lindsay Browning, okleveles pszichológus, idegtudós és alvásszakértő azt mondja, hogy hetente egyszer, de legfeljebb kéthetente cseréljük le az ágyneműt. A higiénia nagyon fontos tényező.

Az izzadság beleivódik a lepedőkbe, és nem csak undorító szagúak lesznek, hanem egészen eltömődnek. De nem csak a verejtékre kell gondolni, hanem az elhalt hámsejtekre is, ami pedig táptalajt ad az atkák elszaporodásának.

A téli hónapokban lehetünk egy kicsit megengedőbbek is, bár ez függ attól is, hogy mennyire izzadunk le esténként. A nyári időszakban pedig a szénanátha és pollen miatt is érdemes gyakrabban cserélni.

Kimaradás okainak legtöbben a felejtést (67%) hozták fel, de van, akit nem zavar (35%), másoknak pedig nincs egyéb tiszta ágyneműje (22%). 38 százalék szerint pedig nem kell gyakran cserélni.

Dr. Lindsay Browning szerint tiszta ágyneműben jobban is alszunk.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás