promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem jönnél rá magadtól, miért eltérő színűek a fogkefe sörtéi!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Végtelenül egyszerű és nagyon praktikus oka van.

A fogkefét a modern ember fürdőszobai kellékének gondoljuk, pedig régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy efféle tisztítóeszközöket már az ókori babilóniaiak is használtak. Egyszerű fadarabkákat rágcsáltak, de azért mégis gondot fordítottak a szájhigiéniára.

Az első sörtés fogkefék Kínában jelentek meg, és most már az ilyen változatok számítanak világszerte elterjedtnek. Ázsiában a vaddisznószőrt, Európában a puhább lószőrt részesítették előnyben, ezeket erősítették fa- vagy csontdarabokra.

A fogkefék ipari gyártása 1780-ban kezdődött Angliában, William Addis révén, neki a börtönben volt alkalma tökéletesíteni ezt a fontos eszközt. Nem volt tömeggyilkos, egyszerű lázításért dugták dutyiba.

Valószínűleg sokan felfigyeltek arra, hogy a modern fogkefék sörtéi eltérő színűek, és gyakran különböző hosszúságúak. Az eltérő hossz persze nem meglepő, hiszen így lehet elérni minden fogat, ugyanakkor a különböző színezésnek is van értelme.

A magyarázatot – mint oly sok esetben – most is a TikTokról kaphatjuk meg. Egy hölgy fedte fel a régóta lappangó titkot, a felhasználók pedig eldobták tőle az agyukat. A színezés ugyanis nem egyszerű díszítés, hanem sokkal komolyabb funkciót takar.

A Jess nevű kanadai tanárnő szerint a sörték eltérő színe azt segít megállapítani, mennyi fogkrémet használjunk. Tévedés, hogy végig kellene kenni az egész fejen, elég csupán egy borsónyit tenni a sötétkék részre, vagyis a hegyére, esetleg a közepére.

A gyártók a gyerekeknek is segítséget nyújtanak ezen a téren. Ha megfigyeljük, a kicsik számára a fej közepére helyezik a sötét foltot, mert az ő ujjaik még ügyetlenebbek, és könnyebb odapöttyenteniük a fogkrémet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás