promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a legjobb gyakorlat a jó éjszakai alváshoz
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az alváshiány köztudottan káros az egészségre. Az ajánlott alvásmennyiség minden éjszaka nyolc óra, de a legtöbben ennél kevesebbet alszanak valójában.

Ha az alvással küszködsz, akkor azt feltételezheted, hogy a futás vagy más energikus gyakorlatok jó módjai annak, hogy lefekvés előtt lefáraszd magad. Egy új tanulmány szerint azonban az állóképesség fejlesztő edzés jobb lehet az aerobiknál, ha elalvásról van szó.

A kutatást az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézete finanszírozta, és egy éven keresztül zajlott. 386 túlsúlyos felnőttet választottak ki, és véletlenszerűen négy különböző tesztcsoportba soroltak be.

A „gyakorlat nélküli” csoport mellett (összehasonlításképpen) volt egy csak aerobik csoport, egy csak állóképesség fejlesztő edzéssel foglalkozó csoport és egy olyan csoport, amely kombinálta a két típusú gyakorlatot.

A 12 hónapos periódus során a három gyakorlatcsoportból mindenki 60 perces, felügyelt edzéseken vett részt, heti három alkalommal, a kombinált gyakorlatok csoportja pedig egyenlően osztotta fel az egyes részeket a két különböző típusú edzés között.

Kezdés előtt a résztvevőknek felmérték a meglévő alvásminőségüket, a kutatók pedig a következőket mérték: az alvás időtartama, az alvás hatékonysága (azaz az alvási idő versus az ágyban töltött idő), az alvási késleltetés (mennyi időbe telik elaludni) és az alvászavarok.

Kezdetben a vizsgált csoport 35 százalékának volt rossz az alvásminősége. A 12 hónapos periódus alatt az alvás időtartama javult leginkább.

Azok közül, akik nem aludtak legalább hét órát, az alvás időtartama átlagosan 40 perccel nőtt az állóképesség-edzéssel foglalkozó csoportban, szemben az aerobik csoport 23 percével. A kombináció és a gyakorlat nélküli csoportok esetén 15 perccel javult az alvásidő.

Az alvási idő az ágyban eltöltött időhöz képest nőtt az állóképesség és a kombinált edzéscsoportban, és egyáltalán nem az aerobik vagy a kontroll csoportban. Az elalváshoz szükséges idő három perccel csökkent az állóképesség csoportnál – a többieknél pedig egyáltalán nem.

Az alvásminőség és az alvászavarok valamennyi csoportban javultak.

A tanulmány azt is kimondta, hogy az alvásminőség javítása javítja a szív egészségét is, ami segít megelőzni a szívbetegségeket és a szélütést. Akiknek tehát problémája van az alvással, heti kétszer javasolják állóképesség fejlesztő edzést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás