promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggódhatunk az új vírusvariáns miatt? Rusvai Miklós fontos hírekkel szolgált
Borítókép:  TV2 Play
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rusvai Miklós helyretette a dolgokat az új variánssal kapcsolatban.

Nemrég az egész világot bejárta a hír, hogy egy újabb koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban. Dr. Rusvai Miklós a Ripost-nak beszélt az XE nevű variánsról, ami a lopakodó omikron és egy másik vírus kereszteződésének eredményeként jött létre.

A virológus elmondása szerint a tudósok egyelőre vizsgálják, hogy ez a rekombináció okozhat-e súlyosabb megbetegedéseket, de egyelőre úgy tűnik, hogy a variáns megbetegítő képessége nem fokozódott, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne terjedőképesebb.

Rusvai Miklós hozzátette, hogy az XE mellett még vannak további variánsok, amelyek ugyancsak víruskereszteződéssel jöttek létre: ide tartozik a deltakron, aminek az újfajta XE is a változata.

„Minden vírusvariáns esetén jelentési kötelezettsége van a szakembereknek, ezért, ahol megjelenik, ott a tudósoknak fokozott figyelemmel kell kísérniük a működését, így például azt, hogy vajon hány fertőzést okoz. Az Egyesült Királyságban felbukkant XE variáns idén már legalább a nyolcadik változat és a kutatók az 'érdeklődésre számot tartó' kategóriába sorolták. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell tartanunk tőle”

- fogalmazott Rusvai Miklós.

A szakember szerint az omikron variáns sokkal veszélyesebb volt, mint ezek a rekombinációk, továbbá megnyugtatott mindenkit, hogy idén még nem alakult ki olyan mutáció, ami az omikronhoz hasonlóan az "aggodalomra okot adó" kategóriába került volna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás