promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
II. Erzsébet halála: további részletek szivárogtak ki arról, hogyan gyászol majd a birodalom
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden apróságot előre elterveznek, már-már kínos pontossággal.

Aligha lehet felemelő II. Erzsébet brit királynő számára, hogy hónapok óta a haláláról keringenek álhírek szerte a világban. A 95 éves uralkodó kereken 70 éve ül a trónon, és éltes kora miatt nyilvánvalóan hanyatlik az egészsége.

Az elmúlt évben és már idén is rengeteg programját lemondta, ám a néhai férje, Fülöp herceg tiszteletére tartott istentiszteleten megjelent. Bottal járt ugyan, de jó erőben ülte végig a hosszadalmas eseményt.

A napokban mégis napvilágra került a London Bridge-művelet néhány részlete, ez lényegében az a terv, amelyben az Erzsébet halála esetén végrehajtandó protokollokat sorolják fel. A királynő elhunytát követő 10 nap teendőiről van szó, amelyben nincs nagy meglepetés, hiszen már korábban is szivárogtak ki belőle részletek, illetve más brit uralkodók halálakor is hasonló volt az eljárás.

A dokumentumban precízen taglalják, hogyan értesítené a világot a királyi család a tragikus hírről. Illetve arról is hírt adnak benne, hogy Károly herceg, aki II. Erzsébet utódja lenne, az egész Egyesült Királyságot bejárná, és gyászmiséken venne részt.

Lényegében utóbbihoz kapcsolódna az a friss tervezet is, amely szintén a napokban került a nyilvánosság elé. Ebben azt taglalják, hogy a brit bőrműveseknek fokozniuk kellene a termelésüket, mégpedig a harangnyelvekre rakható hangtompítók előállításával.

Ez elsőre bagatellnek tűnhet, de valójában a nemzeti gyász méltóságát hivatott emelni. Az említett bőr hangtompítók révén ugyanis a harangok mélyebben szólnának, ami nyilvánvalóan gyászosabb hangzást kölcsönözne számukra.

Nagy-Britanniában 16 ezer templom található, ám ezek jó része sohasem harangozik, ezt a szokást még VI. György (vagyis Erzsébet apjának) halálakor vezették be. Angliában a harangozóknak is van központi tanácsuk, ennek szóvivője, Vicki Chapman a következőket mondta, teljes komolysággal:

„Hosszasan értekeztük a királyi udvarral és a Canterbury érsekkel arról a napról, amikor az uralkodónő meghal, ami reményeink szerint minél később következik be. Hangtompítókat felszerelve a harangok sokkal gyászosabban szólnak majd, inkább úgy, hogy szad-szad-szad, ahelyett, hogy dong-dong-dong.”

Nem minden bőrműves készít egyébként ilyen kiegészítőket, ezért kérik meg őket a termelés fokozására. Nem fognak rosszul járni, hiszen ha egy templomnak 6 harangja van, azokhoz összesen 12 hangtompító szükséges, darabonként 45 fontos (vagyis 20 ezer forintos) áron.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás