promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Oroszokat segítő” jelek bukkantak fel a Google térképén – az ukránok máris nekirontottak a vállalatnak
Borítókép:  Google Maps
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ukrajna az ellenség támogatásával gyanúsította meg a Google-t.

Váratlan problémával szembesült a Google a Maps nevű internetes térképszolgáltatása kapcsán. Ez elvileg a felhasználók által szerkeszthető, most azonban az amerikai óriásvállalat a hasznos funkciót több országban is blokkolta.

Nem is különös, hogy hol: Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy miért. Ukrán felhasználók ugyanis azt jelezték, hogy az oroszok a Maps segítségével hajtanak végre légicsapásokat, ez pedig tényleg elég kellemetlen következmény.

Az ukránok szerint például Kijevben benzinkutakat, iskolákat és kórházakat is bejelöltek célpontokként, vagyis olyan helyeket, ahol tömegével lehetnek civil áldozatai egy-egy alattomos támadásnak.

Később hivatalos ukrán források viszont azt jelentették, hogy mindez álhír, és csupán azt szolgálja, hogy az ellenség a lakosság körében pánikot okozzon vele. A Google ekkor azonban már jó néhány helyjelölést eltávolított a három említett ország térképéről, és azóta is eltünteti az új tartalmakat (különösen a fotókat és üzleti információkat), már csak elővigyázatosságból is.

„A Google Maps-en február 28-án cédulák jelentek meg, majd az emberek azt vették észre, hogy ezek megegyeztek a későbbi rakétatámadások célpontjaival”

– állította egy ukrán civil. Azzal vádolják tehát a Google-t, hogy közvetve hozzájárult az ellenséges támadások sikeréhez, ami a vállalatnak nyilvánvalóan nem állt szándékában. Arra sincs bizonyíték, hogy az orosz hadsereg ilyen cédulákat alkalmazott volna a térképen, bár néhány Twitter-bejegyzés szerint valóban léteztek.

A Google gyors vizsgálatot rendelt el, és arra a megállapításra jutott, hogy a gyanús jelölések némelyike már több mint egy éve keletkezett. Az ukránoknak az tűnt egyébként furcsának, hogy ezek többnyire mezőgazdasági jellegű cédulák (tag-ek) voltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás