promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A csehek beavatkoznak az oroszok háborújába, nagyon durva erősítést küldenek az ukránoknak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az USA valószínűleg megvétózza, hogy a NATO tovább tömje fegyverekkel Ukrajnát.

Miután Zelenszkij ukrán elnök is többször kérte a NATO fokozottabb segítségét, és erre Joe Biden amerikai elnök is végül áldását adta, a csehek merész és kockázatos lépésre szánták el magukat: tankokat küldenek Ukrajnába.

A Forbes korábban arról értesült, hogy a lengyelek vagy a szlovákok lehetnek ezen a téren az „első fecskék”, ám a csehek mindenkit megelőztek. Kérdés, hogy Putyin orosz elnök mit szól egy ennyire erős beavatkozáshoz, amelynek az a célja, hogy segítse az ukránokat a Donyec-medence megőrzéséért vívott harcban.

A NATO-tag Csehország T-72-es tankokkal és páncélozott gyalogsági járművekkel látja el a védekező ukránokat, a hírek szerint harckocsikból nagyjából egy tucatot szállítanak. Ez nyilvánvalóan kóstolgatást jelent, a nem túl nagy erősítéssel Putyin reakcióját is fel akarják mérni.

Az akcióról a cseh állami televízió is mutatott be felvételeket, vagyis nemcsak légből kapott híresztelésekről van szó. A modernizált T-72-esek nem a legfejlettebb technikát képviselik, viszont az ukránok jól ismerik, így azonnal be tudják azokat vetni.

Érdekes megoldás, hogy a tankok szállítását Prága mellett privát adományozók finanszírozták, a cseh kormányzat talán így próbálja elkerülni, hogy közvetlen fegyveres támogatásnyújtással vádolják meg.

Mindezzel együtt a NATO a napokban arról is tárgyalni fog, hogy juttasson-e további harci eszközöket Ukrajnának. A várakozások szerint az Egyesült Államok ezt már meg fogja vétózni, mert nem akarja, hogy a katonai szövetséget belerángassák a háborúba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás