promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok óriási bakit követtek el a tankjaik bevetésénél, és erre csak most jöttek rá
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy fontos szempont, amit a támadók érdemben nem vettek figyelembe.

Február vége óta tart az eredetileg négynaposra tervezett háború Oroszország és Ukrajna között. Mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett el eddig, az agresszió által sújtott északkeleti szomszédunkban a civil áldozatok száma is jelentős.

Az oroszok áprilisban taktikát változtattak, abbahagyták Kijev szorongatását, és most már csak Ukrajna keleti és déli (Fekete-tenger környéki) vidékének megszerzésére koncentrálnak. Ennek érdekében állítólag további mozgósításokat rendeltek el.

Putyin elnök megállíthatatlannak tartott hadserege eddig mintegy 18 ezer katonát vesztett, de lassan kifogynak a tankokból, harci gépekből és rakétákból is. Szakértők rámutattak, hogy az oroszok a „régi” technikájukkal akarták legyűrni szomszédaikat, a legmodernebb fegyverek bevetését talán feleslegesnek, illetve túlzottan költségesnek ítélhették meg.

Az orosz hadsereg például rengeteg T-72 tankkal és H-22 rakétával volt felszerelve, amelyek kétségkívül nem a legfrissebb fejlesztések. Ráadásul ezekből gyorsan ki is fogytak, mert óriási bakit követtek el, és egy tényezővel talán nem számoltak érdemben.

Mind a T-72-es tankokat, mind pedig a H-22-es rakétákat ugyanis Ukrajnában gyártották, így értelemszerűen (és itt most persze elsődlegesen a harckocsikról van szó) nem juthatnak hozzá a szükséges, pótlásra szoruló alkatrészekhez.

Ráadásul a T-72-eseknek van egy érzékeny pontjuk, egy sebezhető Achilles-inuk, amit az ukránok természetesen szintén jól ismernek. A harckocsik automata töltője számára a toronykoszorú alatt kell tárolni a lőszert, így pontosan célozva a torony egy pillanat alatt lerobbanhat, megölve a személyzetet is.

Az orosz támadás hatékonyságát tehát egyértelműen hátráltatja, hogy a megtámadott fél jól ismeri a vele szemben álló technikát, ugyanakkor teljesen blokkolni képes az alkatrész-ellátást. Az egyik kulcsfontosságú település a Harkivtól délkeletre lévő Izjum volna, hiszen ott van a T-72-es részegységeket előállító üzem, ám azt az oroszoknak azt nem sikerült elfoglalniuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás