promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: Amerika elhalgatta, titokban elképesztő dolgot hajtottak végre, Putyin miatt féltek beszélni erről
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amerika titokban tesztelt.

Az Amerikai Egyesült Államok el szerette volna kerülni az oroszokkal fennálló feszültségek eszkalálódását, ezért két hétig elhallgatta azt a világ nyilvánossága előtt, hogy sikeresen teszteltek egy hiperszonikus rakétát. Az akciót még március közepén hajtották végre, akkor, amikor az amerikia elnök, Joe Biden Európába készült, hogy a kontinensen szövetségeseivel tárgyalhasson az orosz-ukrán háború kapcsán - állítja egy, az ügyet ismerő védelmi tisztviselő. A sztoriról először a CNN nyomán a Blikk számolt be Magyarországon.

A Hypersonic Air-reathing Weapon Concept (HAWC) rakétát amúgy a nyugati partoknál lőtték fel. Az ügyben nyilatkozó tisztviselő nem árulta el a fontosabb részleteket, csupán nagyobb körvonalakban beszélt a tesztről.

Mint elmondta, a rakéta 65 ezer láb felett repült, amjd 5 perc alatt közel 300 mérföldet tett meg, ami elképesztő teljeítmény. A tesztet amúgy az után hajtották végre, hogy értesültek arról, Oroszország saját hiperszonikus rakétát vetett be, méghozzá egy nyugat-ukrajnai lőszerraktár ellen.

A HAWC-rakétának amúgy nincs robbanófeje, e helyett kinetikus energiát használ a célpont megsemmisítésére.

A tesztről azért hallgattak az USA fontosabb emberei is, hogy ne keltsenek felesleges konfliktust az USA és Oroszország között. Az USA amúgy az elmúlt időszakok sikeres orosz és kínai tesztjeit látva döntött úgy, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a hiperszonikus fegyverekbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás