promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálra ítélték magukat az orosz katonák
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csernobili atomkatasztrófa helyszínét elfoglaló orosz katonák sugárvédelem nélküli járművekkel keltek át a Vörös Erdőn, a zóna egyik legradioaktívabb területén.

Egy Csernobilban dolgozó forrás szerint a konvojban tartózkodó katonák nem használtak semmilyen sugárzás elleni felszerelést. Egy másik csernobili alkalmazott azt mondta, hogy ez öngyilkosság volt a katonák részéről, mert a belélegzett radioaktív por valószínűleg károsította a szervezetüket.

Az ukrán állami nukleáris felügyelőség február 25-én közölte, hogy Csernobilban megemelkedett a sugárzás szintje a nehéz katonai járművek mozgása miatt. Eddig azonban nem derült ki, hogy pontosan mi is történt.

Most nyilatkozott két ukrán munkás, akik szolgálatban voltak február 24-én, amikor az orosz tankok behatoltak Csernobilba, és átvették az irányítást a helyszín felett, ahol továbbra is a személyzet felel a kiégett nukleáris fűtőelemek biztonságos tárolásáért és a reaktor betonba zárt maradványaiért.

Mindketten a szemtanúi voltak annak, hogy az orosz katonák átkelnek a Vörös Erdőn, az egyik legszennyezettebb területen.

A helyszín arról kapta a nevét, hogy több tucat négyzetkilométernyi területen a fenyőfák vörösre váltak, miután elnyelték a 1986-os robbanásból származó sugárzást. A Csernobil körüli hatalmas erdő tilos mindenki számára, aki nem dolgozik ott, vagy nincs külön engedélye, de a Vörös Erdő annyira szennyezettnek számít, hogy még az atomerőmű dolgozói sem mehetnek oda.

Az üzem alkalmazottai állítólag figyelmeztették az orosz katonákat, de nem tudnak róla, hogy hallgatott volna rájuk bárki is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás