promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vilmos herceg óriási pofont kapott – most már biztosan meg fogja tagadni királyi őseit
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 21. század közepén a királyság elavult intézménnyé válik.

Karibi körúton vett részt a napokban Vilmos herceg és a felesége, Katalin hercegné. A párt a brit sajtó máris leendő uralkodókként kezeli, pedig Erzsébet után a jelenleg 73 éves Károly herceg a trón várományosa, akire akár 20–25 évnyi regnálási időszak is várhat majd.

Nyilvánvaló, hogy Nagy-Britanniát 2050 környékén már nem lehet úgy képviselni, mint akár 1950, vagy 1850 táján, ezért Vilmosra királyként alapvetően másfajta szerepek és feladatok fognak hárulni.

A herceg – úgy tűnik – nyitott is a reformokra, különösen azután, hogy a Karib-térségben kapott jó pár kellemetlen pofont. Barbados tavaly november vált alkotmányos monarchiából köztársasággá, és immár Jamaica is világossá tette, hogy hasonló utat kíván követni, nem kér többet a számukra elnyomást és rabszolgaságot hozó brit uralomból.

Az udvar évszázadokon keresztül képviselte azt az elvet, hogy „nem panaszkodunk, nem magyarázkodunk”, vagyis mindent történelmi távlatokban tekintett, és ügyet sem vetett az emberek panaszaira – hiszen azok előbb-utóbb úgyis elmúlnak.

A brit sajtó szerint a most 39 éves Vilmos már más utat fog követni, és ezt bizonyítja, hogy zokszó nélkül vette tudomásul Jamaica döntését, sőt bocsánatot kért a korábban ellenük elkövetett bűnökért. Úgy néz ki, hogy a jövendőbeli király valóban szolgálni akarja népét, nem pedig megmondani nekik, hogy mit csináljanak.

Vilmos trónra kerülve alighanem számos régi protokollt fel fog rúgni, bár egyébként is nevetséges lenne, ha a 21. század közepén is foggal-körömmel ragaszkodna majd azokhoz. A látványos nyitás mellett feltehetőleg kisebb udvart fog vezetni, mert a jelenlegi eléggé megterheli a brit költségvetést. A kastélyaikat privát helyekből közterekké változtatják, véget ér a mostani bezárkózás.

A herceg tisztában van azzal, hogy az elkövetkező évtizedekben a királyi családnak tevékenynek és hasznosnak kell mutatnia magát, ha túl akarnak élni, és nemcsak arra játszani, hogy hagyománytiszteletből úgyis a helyükön maradhatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás