promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin katonai segítséget kért Észak-Koreától, a diktátor Kim Dzsongun pedig nem késlekedett a válasszal
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ukrajnai konfliktus kiszélesítése lehet az oroszok egyik célja.

A világpolitika egyik „rosszfiúja”, Kim Dzsongun észak-koreai vezető eddig meglehetősen passzívan szemléli az orosz-ukrán háború fejleményeit. Pedig a 38 éves diktátor nem ápol rossz viszonyt Putyin elnökkel, ám még szorosabb kapcsolat fűzi őt Kínához, ezért a kényes szituációkban inkább hozzá igazodik.

Kim Dzsongun alkalmanként fellőtt egy-egy kísérleti rakétát, ám egyelőre nem fenyegette meg a nyugati hatalmakat azzal, hogy maga is beszáll az ukránok elleni invázióba. Az oroszoknak elkelne a támogatás, hiszen eddig jószerével egyedül harcolnak, a legfőbb szövetségesüknek tartható Fehéroroszország sem siet katonai segítséget nyújtani.

Eddig csak egy indonéz lap foglalkozott terjedelmesebb írásban azzal a témával, hogy Putyin elnök állítólag megkereste az észak-koreai vezetőt, ám az – meglepő józanságról tanúbizonyságot téve – visszautasította, hogy a hadseregét mozgósítsa a konfliktus gyorsabb lezárása érdekében.

Nem meglepő, hiszen Észak-Korea ezer sebből vérzik, a gazdaság legfeljebb stagnál, az élelmiszer-ellátás akadozik, és ki tudja, hogyan állnak a koronavírus-járvány elleni harccal. Ráadásul folyamatosan röppennek fel hírek a fiatal diktátor betegségéről (sőt haláláról), így talán már nem is ő hozza meg ezeket a stratégiai döntéseket.

Az oroszok eddig feltehetőleg 15 ezer embert és rengeteg harci eszközt vesztettek, ezért kénytelenek némi erősítésért kuncsorogni a barátinak számító országoktól. Állítólag Kínától is pénzügyi-katonai segítséget kértek, de Hszi Csin-ping elnök sokkal óvatosabb annál, hogy nemzetközivé szélesítsen egy ilyen lokális háborút.

Kim Dzsongun korábban egyetértéséről biztosította Putyin elnököt az ukrán invázió megindítása kapcsán, de attól már ezek szerint ódzkodik, hogy tevékenyen részt is vegyen abban. Döntésében alighanem a kínaiak nyomása is szerepet játszhatott, akiknek szintén a konfliktus békés megoldása az érdekük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás