promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
9400 ember halálát okozta egy orosz tengeralattjáró, minden idők legnagyobb tengeri katasztrófáját előidézve
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tragikus történet sokáig tabu témának számított Magyarországon is.

Az orosz-ukrán háború kapcsán megsokasodtak azok a történelmi visszaemlékezések, amelyek Oroszország, illetve a Szovjetunió szörnyűséges harci tetteit idézik fel. Ezek közé tartozik a német MV Wilhelm Gustloff személyszállító hajó tragédiája is.

Ezt 1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró, mintegy 9400 utas halálát okozva. Ez hatszor annyi áldozatot jelent, mint a világhírű RMS Titanic elsüllyedése, így nem csoda, hogy a világ legnagyobb hajókatasztrófájaként emlékezünk rá.

Fotó: Profimedia

Az eredetileg Adolf Hitlerről elnevezni kívánt, dízelmeghajtású üdülőhajó 1937-ben készült el, ám eredeti céljára nem sokáig használták. A 208 méter hosszú monstrumot ugyanis a nácik haditengerészete a második világháború kirobbanása után azonnal lefoglalta hadicélokra.

A Wilhelm Gustloff elsősorban kórházhajóvá vált, de kiképzéseket is tartottak rajta. A lengyel partoknál állomásozott, és egészen 1945-ig megúszta a szövetségesek bombázásait. Januárban azonban elfogyott a szerencséje, pedig éppen akkor sok-sok ezer kelet-poroszországi menekült tartózkodott a fedélzetén, a katonai személyzet és néhány tucat sebesült mellett.

A hajó Kielbe igyekezett volna, és csupán egy romboló követte. Mivel rendkívül lassan haladt, a szovjet tengeralattjárónak nem okozott nehézséget, hogy utolérje. Ráadásul a németek kimerészkedtek a nyílt vizekre, mert az aknamentes volt.

Az SZ-13 jelű ellenséges tengeralattjáró végül három torpedót lőtt ki rá, mivel a Wilhelm Gustloff katonákat is szállított, ezért nem élvezett védettséget. Mindhárom robbanás óriási kárt okozott a német hajóban, így az az oldalára dőlt. Háromnegyed óra alatt elsüllyedt, az utasoknak nem sok esélyük volt a túlélésre a mínusz 15 fokos vízben.

A németek ennek ellenére bő ezer embert kimentettek, ám a halottak száma megközelítette a 9400-at. Az esetről a hajdani keleti blokk országaiban tilos volt beszélni, ezért ismeretlen szinte mind a mai napig a Wilhelm Gustloff katasztrófája Magyarországon is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás