promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
130 éves elveszett hajó került elő - Felfedezték az elsüllyedt roncsait (Videó)
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyönyörű állapotban megmaradt hajóroncsot találtak, ami az 1800-as évek végén süllyedt el.

Az egykor örökre elveszettnek hitt Atlanta hajó 130 éves roncsait végre megtalálták a Felső-tó (Lake Superior) fenekén. A hajóroncs csodálatos állapotban maradt meg a jelentések szerint.

2021 nyarán már szonárral is keresték a tó fenekén a hajót, de nem találták nyomát egészen mostanáig.

Az Atlanta egy rakomány szenet szállítva elsüllyedt egy viharban 1891. május 4-én, miközben a Wilhelm gőzhajó vontatta. Az északnyugati szélben nemcsak a vontatókötél szakadt el, hanem az Atlanta vitorlái is kidőltek, amikor ki voltak szolgáltatva a viharnak.

A héttagú legénység beszállt egy mentőcsónakba, és órákig evezett, amíg meg nem érkezett a Crisp Point állomásra. Miközben a csónakot az állomás közelében próbálták navigálni, az felborult, és csak két tagja jutott ki biztonságosan a partra.

A roncsról szóló részletes beszámolók a túlélők tanúvallomásaiból származnak, amelyeket az amerikai életmentő szolgálat rögzített. A szervezet végül az Egyesült Államok parti őrsége lett.

Ritkák az olyan hajóroncsok, amik ennyi idő után egyértelműen azonosíthatók. A roncs különösen jól megmaradt a tó fagyos vizének köszönhetően.

"Igazán díszes, és a Felső-tó fenekén töltött 130 év után is gyönyörű"

– áll a kiadott közleményben.

A túlélők elmondása szerint mindhárom árboc letört a vihar során, és a hajóroncsról készült képek alátámasztják ezeket az állításokat. Az Atlanta névtáblája azonban érintetlen és látható marad. A hajó nevének eredete, ami megegyezik Georgia állam fővárosának nevével, továbbra is tisztázatlan.

A helyi múzeum kiállítást tervez az Atlantáról, de kiderült, hogy illegális bármit is kimenteni a roncsból, hacsak nincs hozzá külön engedély.

"Ez a roncs olyan mélyen van a többihez képest, amit találtunk, hogy ezt szeretnénk zavartalanul hagyni"

– jelentették ki a megtalálók.

A búvárok nehezen tudják elérni a roncsot, és egyelőre nem fedték fel a pontos helyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás