promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olajkrízis és ukrán háború? Ugyan már! A Shell főnöke tavaly is majdnem 3 milliárdot keresett
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gigafizetést már a britek is nehezen nyelik le, egyenesen gusztustalannak tartják.

A hagyományos energiahordozók krízise és az orosz-ukrán háború sem érezteti hatását a Shell elnök-vezérigazgatójának fizetésén, a holland Ben van Beurden tavaly is megkereste a maga szerény 6,3 millió fontját (vagyis 2,86 milliárd forintját).

Miközben a fél világ benzin- és gázolajproblémákkal küszködik, a Shell-főnök fizetése és egyéb juttatásai bő 20 százalékkal ugrottak meg tavaly az előző esztendőhöz képest, ami 1,1 millió fontos növekedést jelent.

A 63 éves Ben van Beurden 2014-ben ült bele az elnök-vezérigazgatói székbe, és azóta már 76 millió fontot kuporgatott össze a Shellnél (ezt már átszámítani sem érdemes, de nagyjából 34,5 milliárd forintot jelent).

A szemtelen összeg különösen a briteknek esik rosszul, a cég ugyanis részben brit tulajdonú, és miközben Ben van Beurden lubickol a milliókban, mintegy 22 millió háztartás az Egyesült Királyságban soha nem látott nagyságú energiaszámlával néz szembe ezekben a hetekben.

Persze, a kialakult helyzetnek a Shell az egyik nagy haszonélvezője, hiszen az éves profitja eléri a 14 milliárd angol fontot, ami egy kisebbfajta ország költségvetésének felel meg. Az elnök-vezérigazgató minderre úgy reagált, hogy a Shell „kis játékos” a piacon, ezért nincs különösebb ráhatása az energiaárak alakulására.

Ahhoz viszont elég nagyok, hogy a kőolaj, illetve még inkább a földgáz iránti emelkedő keresletet ki tudják használni. Ben van Beurdent valószínűleg nem izgatja a rezsiemelkedés, pláne azért nem, mert éppen most árulja hágai, kilenc hálószobás, szaunával és konditeremmel is felszerelt lakóházát 5,5 millió fontért.

A bő 6 milliós éves fizetést egyébként az egyik brit szakszervezeti vezető „gusztustalannak” nevezte jelen körülmények között. A zöldek még ennél is keményebben fogalmaztak, az egyikük szerint az olaj- és gázipari társaságok vezetői csak azért tukmálják ránk a termékeiket, hogy ezzel maguk hihetetlen gazdagságra tegyenek szert, a Föld jövőjére nincs gondjuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás