promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína is felbátorodott az orosz háború kapcsán? – Állítólag Tajvan lerohanásán gondolkodnak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kilenc repülőgép be is repült a fenyegetett állam légvédelmi zónájába.

A Kínától délkeletre elhelyezkedő Tajvan évek óta Ukrajnához hasonló helyzetben van abban a tekintetben, hogy a 36 ezer négyzetkilométer kiterjedésű állam függetlenségét is egy nagyhatalom fenyegeti.

Az oroszok támadása kapcsán elemzőkben felmerült a gondolat, hogy a zűrzavaros nemzetközi politikai helyzetet talán Kína is arra fogja felhasználni, hogy „rendezze” ezt a kérdést.

„Tajvan nem Ukrajna. Tajvan mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Ez vitán felül álló jogi és történelmi tény”

– jelentette ki sietve a kínai külügyi szóvivő, egyszerre megnyugtatva és elbizonytalanítva a közvéleményt. Tajvan státusza valóban nem egyértelmű a világban, az Egyesült Államok például elismeri önállóságát, sőt fegyvereket is elad neki, az viszont bizonytalan, hogy megvédené-e egy támadás esetén.

A tajvani nyugatbarát vezetést mindenesetre Kína nem nézi jó szemmel, ugyanakkor Hszi Csin-ping elnök jóval óvatosabb, megfontoltabb Putyinnál, így aligha fog megkockáztatni most egy nemzetközi konfliktust.

Egy kis ijesztgetés azonban még szerinte is beleférhet, pár nappal ezelőtt ezért repülhetett be kilenc kínai gép Tajvan légvédelmi zónájába. Természetesen figyelmeztetést és közeli megfigyelést kaptak, és a „kóstolgatásnak” végül nem lett semmiféle következménye. Az ország riadókészültségét a tajvani kormányzat mindenesetre megemelte.

Hszi Csin-ping kínai elnök február 25-én reggel, vagyis az Ukrajna elleni támadás második napján telefonon felhívta Putyin elnököt. A hivatalos tájékoztatás szerint arra kérte orosz kollégáját, hogy tárgyalással oldják meg a kialakult helyzetet – amelyet Kína továbbra sem hajlandó háborúnak nevezni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás