promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon úgy néz ki, hogy teljes széthullás előtt áll az észak-koreai diktátor rezsimje
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kommunista rendszert már három évtizede folyamatosan temetik, de most tényleg nagy bajban lehet.

Furcsa dolgok történnek mostanában Kim Dzsongunnal, aki 2011 óta irányítja Észak-Koreát legfelsőbb vezetőként. A 38 éves teljhatalmú diktátor hol eltűnik, hol felbukkan, és nemrég olyan fogyáson esett keresztül, hogy sokan már arra gyanakodnak, hogy talán meg is halt (vagy csak vegetál valahol), és egy dublőr helyettesíti a nyilvános megjelenéseken.

A német Bild nemrég érdekes beszélgetést folytatott Rüdiger Frank Korea-szakértővel, aki szerint az ázsiai kommunista állam egyre kevésbé képes fenntartani magát, a gazdasága romokban hever, így a rezsim alighanem széthullóban van.

Persze, korai még Kim Dzsongunt és a rendszerét temetni, már csak azért is, mert hivatalos és pontos gazdasági adatokat nem tudunk Észak-Koreáról. Ráadásul Kínának is érdeke fenntartani az agresszív, fenyegető politikát folytató kommunista államot, hogy azzal tudja riogatni saját ellenfeleit.

Rüdiger Frank Észak-Korea éves gazdasági növekedését legfeljebb 1 százalékosnak gondolja, a stagnáláshoz közeli állapot pedig bebetonozza az évek óta tartó rossz gazdasági helyzetet. Az ország kereskedelmének 90 százalékát Kínával folytatja, de a Covid-járvány következtében ez súlyos károkat szenvedett. Már csak azért is, mert a paranoid észak-koreai vezetés retteg attól, hogy a vírust az importcikkekkel is behurcolhatják az országba.

Azt az elemző is elismeri, hogy Észak-Korea összeomlását már 30 éve folyamatosan jósolgatják, most azonban a helyzet tényleg kivételesen rossz. Kérdés, hogy az időközben megerősödött középosztály meddig tűri el Kim Dzsongunt a hatalomban, akar-e, tud-e változtatni a helyzetén.

A diktátor 2011-ben reformerként bukkant fel, aki valós változásokat ígért, de aztán ő is beleszokott a zsarnokok kényelmes életébe. Mindezzel együtt az ipari és mezőgazdasági vállalatok önállósága részben növekedett, hatékonyabban kezdtek el termelni, de ez az igazi jólét elhozásához még igen kevés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás