promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő elmélet: Amerika egyik leggazdagabb embere szervezte meg a Titanic tragédiáját?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kőszívű pénzembert egyszerű okok vezérelhették az álnok terv során.

Egy évszázada nem tudnak rendre térni az emberek afölött, hogy a Titanic nevű, elsüllyeszthetetlennek tartott luxusgőzös rögtön az első útja során az óceán fenekére süllyedt és az enyészeté lett.

1912. április 14-én ütközött jéghegynek az Atlanti-óceánon, és 2224 utasa közül mintegy másfélezer a hullámsírba veszett. Hogyan történhetett meg ez a mai napig páratlan katasztrófa? Természetesen rengetegen valamilyen fifikás összeesküvést sejtenek a háttérben.

A Titanic két kisebb (franciaországi és írországi) megállást követően lódult neki az Atlanti-óceánnak, majd az út pár nap múlva tragikus véget ért. A sötétben rájuk váró jéghegy megpillantása után a legénységnek nem sok ideje maradt a cselekvésre.

A hajót balra kormányozták, illetve megpróbáltak „tolatni” vele, ám ez már nem segített, a jéghegy felszakította a luxusgőzös oldalát, és a Titanic belseje villámgyorsan megtelt vízzel. 20 mentőcsónakja maximum 1178 ember életét menthette volna meg, de ezt sem tette, hiszen a maximális 65 helyett átlagosan csak 27 utassal engedték le őket az óceán vizére. Az elsőként a helyszínre érkező Carpathia így csak 705 főt tudott megmenteni.

Az egyik összeesküvés-elmélet szerint a Titanicot szándékosan küldték az Atlanti-óceán fenekére, mégpedig az USA egyik leggazdagabb pénzemberének számító J. P. Morgan megrendelésére. A kőszívűnek tartott befektetőnek az lehetett a célja, hogy kiüsse a nyeregből néhány milliomos vetélytársát, akik benne voltak a White Star Line hajótársaságban, vagyis a Titanic tulajdonosi körében.

J. P. Morgan ott volt a hajó belfasti vízre bocsátásán is, sőt eredetileg maga is jegyet váltott volna a balszerencsés gőzösre. Ehelyett azonban inkább elintézett még néhány ügyet Európában, miközben néhány konkurense – Jacob Astor, Isidor Straus és Benjamin Guggenheim – halálukat lelték az óceánban.

A konspiráció tényét némileg beárnyékolja, hogy Guggenheim például csak április 8-án váltotta meg a jegyét, és akkor már tudhatta, hogy J. P. Morgan nem tart velük. Az ellenük állítólag összeesküvést szövő pénzember pedig nem sokkal élte túl őket, hiszen 1913 tavaszán maga is elhunyt. 80 millió dolláros vagyont hagyott maga után, ez mai értéken 1,2 milliárdot jelent.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás