promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhomályosodik a világ? - Így javíthatod egyszerűen a látásod
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért figyelnünk kell a szemeink egészségére. Ha azt veszed észre, hogy már nem látsz olyan élesen, mint korábban, ezek a gyakorlatok segíthetnek.

Sokan úgy vélik, hogy a szemgyakorlatok segíthetnek javítani a látást vagy kezelni a szembetegségeket. Bár nem egyértelműen bizonyított, hogy ez tényleg így van, de biztosan segíthetnek, például ha megerőltetted a szemed, száraznak érzed vagy megfájdul a fejed. Különösen hasznos lehet, ha számítógép előtt dolgozol.

1. Nyomd rá a tenyered

Ez egy jóga szemgyakorlat a szem körüli izmok ellazítására. Először dörzsöld össze a két kezed, hogy felmelegedjen. Csukd be a szemed, majd fektesd a tenyered az arccsontodra, hogy lefedje a szemeid, közben pedig lélegezz mélyen öt percig.

2. Fókuszváltás

Ülj le, emeld fel a mutatóujjad és tartsd néhány centire a szemedtől. Fókuszálj az ujjadra, majd kezd el lassan távolítani magadtól, közben pedig tartsd fókuszban. Majd nézz messzebb, aztán ismét az ujjadra és kezd el visszafelé közelíteni az arcodhoz.

Létezik egy másik fókusz gyakorlat is. Szintén tartsd az ujjad pár centire a szemedtől, fókuszálj rá tizenöt másodpercig, majd keress egy távolabbi tárgyat és arra fókuszálj tizenöt másodpercig. Ezt ismételd meg ötször.

3. Pislogás

Ha sok időt töltesz számítógép előtt, akkor kevesebbet pislogsz, amitől kiszáradhat a szemed. Szánj időt a tudatos pislogásra, így pedig helyre állhat a könnyréteg. Két másodpercre csukd le a szemed, szorítsd össze a szemhéjakat, ezt ismételd addig, amíg érezni kezded a hatását.

4. Nyolcas

Válassz ki magad előtt egy pontot, majd a szemeddel kövesd le egy fektetett nyolcas alakját. Ezt folytasd harminc másodpercig, majd válts irányt.

5. 20-20-20 szabály

Ha egész nap számítógép előtt dolgozol, a 20-20-20 szabály segíthet megelőzni a problémákat. Ennek a végrehajtásához 20 percenként nézz 20 másodpercig valamit 20 láb távolságra, ez nálunk nagyjából 6 métert jelent.

Forrás: Buzzaroundus

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás