promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy sziget elkerülte a koronavírus-járványt – nem véletlenül, hiszen a betolakodókat egyszerűen megölik
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Indiai-óceánban élő ősi népcsoport mit sem tud a világot sújtó fertőzésről.

Az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek a szubkontinenstől 1000 kilométerre helyezkednek el. Félezernél is több kisebb-nagyobb földdarabból állnak, de ezek közül mindössze 38 lakott.

A nagy távolság és az alacsony népsűrűség miatt nem is olyan nagy csoda, hogy az egyik sziget egyelőre megúszta a koronavírus-járványt. Igaz, az Északi Sentinel-szigeten élők ennek érdekében a legvégsőkig is elmennek.

A sentineli népesség kultúrája és nyelve lényegében mind a mai napig teljesen ismeretlen a tudomány számára. Annyira ellenségesek a külvilággal, hogy semmiféle kapcsolatot nem ápolnak a világ többi részével, a betolakodókat pedig képesek akár meggyilkolni is.

A 400 őslakost a fertőzés elkerülte, de még elképzelni is szörnyű, hogy mi történt volna, ha a vírus betör a szigetre, az ottaniak pedig visszautasítják az orvosi ellátást. Kutatók szerint 60 ezer éve élnek emberek az Északi Sentinel-szigeten, vagyis elképesztően ősi kultúráról van szó.

Az őslakosok az idők során többször bizonyították, hogy nem viccelnek, ha a földjüket veszélyeztetve érzik. 2006-ban például két férfit öltek meg, akik a közelben halásztak, de több alkalommal kő- és nyílzáport zúdítottak az arra járó repülőkre és helikopterekre is.

Valószínűleg nincs jó véleményük a „civilizált” emberekről, már csak azért sem, mert az 1980-as években néhány fegyveres véres pusztítást végzett a soraikban egy hajótörést követően. Ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor komolyabban megzavarták a sziget nyugalmát.

Az indiai hatóságok szerint a sentineliek mindenkit ellenségnek tekintenek, aki 5 kilométeres körzeten belül merészkedik. Most ezzel jól jártak, hiszen mit sem érzékelnek az egész világot megroppantó globális járványból.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás