promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült 3 poszt-covid tünet, amit muszáj komolyan venni
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ezek bármelyikét tapasztalod, menj el tüdőgyógyászhoz.

A poszt-covid még mindig óriási rejtély az orvosok előtt. A koronavírus járvány most úgy tűnik, hogy éppen lecsengőben van, de sokan panaszkodnak tünetekre még hetekkel, hónapokkal is megbetegedésük után.

A páciensek között nemekre bont nem igazán figyelhető meg különbség, de a Tüdőközpont 76 beteg adatait figyelembe véve észrevett néhány tünetet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni, ha észleljük magunkon.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász elmondta, hogy a legtöbben gyengeség, fáradékonyság (29 fő), köhögés (27 fő) és légszomj, nehézlégzés (25 fő) miatt fordultak orvoshoz. Kevesebben számoltak be róla, de még így is visszatérő tünet volt a mellkasi fájdalom, és rendellenes szívdobogás.

A koronavírus-fertőzöttek mintegy harmadánál alakul ki tüdőgyulladás, aminek a mértéke olyan súlyos is lehet, hogy 46 nap elteltével is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Jelenleg akkor számít valaki poszt-covidosnak, ha a betegség kezdete után eltelt negyedik héten túl fennálló tüneteket tapasztal, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra megjelennek a tünetek.

Dr. Potecz Györgyi azt javasolja, hogy forduljunk orvoshoz, ha a harmadik-negyedik hét után sem tapasztalunk javulást. Fokozódó panaszok esetén szintén, ilyenek a kiszáradás, a tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés vagy lábdagadás.

A poszt-covidot komolyan kell venni, a koronavírus növeli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóliát okozhat, ami hirtelen halálhoz is vezethet. De a tüneteket idejében felismerve és kezelve megmenthető a beteg élete.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás