promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt tudja az új Omikron vírus: Dániából spriccel szét a világba, már nálunk is megjelent
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Extrém módon fertőz, de mindez nem jár együtt a halálozások számának emelkedésével.

A tél végének közeledtével egyre szaporodnak az optimista hangok, miszerint a koronavírus-fertőzés tavasszal lecseng, nyáron pedig egy kicsit nyugtunk lesz tőle. Rusvai Miklós szerint az Omikron-hullámmal már bekövetkezik a koronavírus szelídülése, vagyis ősztől már nem kell komolyabb megbetegedésektől tartanunk, az influenza szintjére mérséklődik az egészségkárosító hatása.

Ennek némileg ellentmond, hogy Dániában felbukkant az Omikron vírus BA.2 változata, amely 33 százalékkal fertőzőbb az Angliát egy pillanat alatt letaroló BA.1 verziónál. Szerencsére nem halálosabb, viszont gyorsabban elérhető általa a szakemberek által is várva várt nyájimmunitás.

Az új Omikron szinte rögtön az Egyesült Királyságban is felbukkant, persze, nem is lehetett arra számítani, hogy megáll majd a dán határon. A 33 százalékos érték azt jelenti, hogy a fertőzöttek ennyivel gyakrabban adják át a vírust másoknak, beleértve a két vagy három oltással rendelkezőket is. Amint azt Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, a BA.2 már Magyarországon is jelen van.

Az újabb mutációk megjelenése – így, hogy nem okoznak jelentős emelkedést a kórházi ápolásra szorulók számában – akár még jó hír is lehet, hiszen a vírus egyelőre folyamatosan szelídülni látszik, ami a tőle való megszabadulás kulcsa lehet.

A BA.2 epicentruma egyértelműen Dániában van, ahol már most a fertőzések 82 százalékáért felelős. Az 5,8 millió lakosú skandináv országban egyébként magasra (februárban már 50 ezer fölé) ugrott a napi fertőzéses esetek száma, ám a napi halálozásoké 20 környékén maradt. Dániában eddig 3800 áldozata volt a járványnak.

BA.2 ide vagy oda, a dánok a napokban bejelentették, hogy részükről lezártnak tekintik a két éve húzódó koronavírus-járványt. Eltörlik a kötelező maszkviselést, nem ellenőrzik az oltási igazolványokat, a nagyrendezvényeket megtarthatják, és kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek. A kormányzat szerint a koronavírus már nem kritikus betegség társadalmi szempontból.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás