promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyot hibázott az eMAG: hónapok óta rossz példát mutatnak a kisgyermekes édesanyáknak
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az eMAG a helytelen babahordozást reklámozza az egyik kisfilmjében. A babahordozási tanácsadó elmondta, miért nem szabad követni a reklámban látott példát.

2021. novemberében debütált az eMAG reklámfilmje, amely arról szólt, hogy a hazai piac két legnagyobb online szereplője, az eMAG és az Extreme Digital egyesült. A reklámfilm azóta is látható a kereskedelmi tv-csatornákon, és több helyen is olvasható a közösségi médiában, hogy a gyermeket nevelő édesanyák felháborodtak a kisfilm egyik mozzanatán.

A reklám egy kisgyermekes anyukával indul, aki egy kenguru-szerű hordozóban, elöl tartja a kisbabáját. Többek szerint ez egy helytelen módja a babahordozásnak, hiszen egyrészt nem kényelmes a babának, másrészt nem járul hozzá az egészséges fejlődéséhez. Erre hívta fel a figyelmet a Promotions.hu egyik olvasója is, aki egy szerkesztőségünknek küldött levélben adott hangot véleményének a reklámmal kapcsolatban.

Szerkesztőségünk megkérdezett egy speciális hordozási tanácsadót, aki megerősítette, hogy az eMAG reklámfilmjében alkalmazott hordozástípus nem ideális sem a baba, sem az édesanya számára.

Gerhát Petra elmondta, hogy dr. Ewald Fettweiss német kutató japán csecsemőkön végzett biomechanikai vizsgálatai évtizedekkel ezelőtt megállapították, hogy az optimális mozgásfejlődéshez szükség van bizonyos feltételekre, ugyanis a gyermekek világra jöttekor a csípővápán belül viszonylag szabadon mozgó combcsont beízesülése függ a baba testtartásától (ha az tartósan nem a megfelelő helyen van, az csípőficam kialakulásához vezethet).

[[cikk]]

A csípőfejlődés megfelelő menetéhez a térdeknek köldökmagasságig felhúzva, a comboknak enyhe terpeszben és teljes hosszukban alátámasztva kell lenniük hordozás közben, a baba lábszárainak pedig egymással párhuzamosan lógniuk a tehermentes csípő- és térdízületek érdekében (karban tartva ezt a szülők a saját kezükkel és törzsükkel tudják biztosítani). A baba felsőtestét eközben a saját mozgásfejlődésének és izmai fejlettségének megfelelően kell körbeölelnie a hordozónak, újszülöttek vagy alvó babák esetén a fejét, később, èber állapontban a felsőtestét is támasztani kell. Ha ehhez megfelelő hordozót keres valaki, hordozókendővel vagy más, ergonómikus eszközzel (csatos hordozóval vagy meitaijal) tehermentesíteni tudják a szülők, így a hordozás ugyan egy aktív, mégis a baba igényeire szabva akár pihentető, ellazító tevékenység lehet.

„A videóban szereplő “kenguru” egy régebben ugyan elfogadott, de mára idejét múlt kialakítású hordozó, mely a fentiekre nem képes. A törzzsel kifelé hordozás esetén ráadásul a szülő domborulataitól, mellek, pocak alakjától függően a babának egyenesen kell tartania a törzsét, nem tud ellazulni. A kifele fordítástól az idegrendszere is túlterhelôdhet, hiszen nincs lehetősége elbújni az esetleg túl sok inger elől. A kíváncsiskodó, már távolra is fókuszáló babák számára az ergonomikus hordozóeszközök csípőn vagy háton hordozva segítenek ezirányú igényeik kielégítésében”

- fogalmazott a szakértő.

[[v2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás