promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vezércsel! Miközben mindenki Ukrajnáért aggódik, Putyin Fehéroroszországot foglalja el?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ez megtörténne, kiváló bázishoz jutna a balti térség és Lengyelország sakkban tartásához.

Pár hete még úgy tűnt, elkerülhetetlen a háború Oroszország és Ukrajna között, Putyin elnök azonban a nyugati hatalmak kemény fellépése láttán visszakozni látszik. Elképzelhető, hogy taktikát vált, és inkább Fehéroroszországot láncolja maga mellé.

A beloruszok már eddig is baráti módon viselkedtek vele, az 1994 óta köztársasági elnökként tevékenykedő Aljakszandr Lukasenkát sokan az oroszok bábjának tartják a balti térséggel, valamint Lengyelországgal és Ukrajnával is szomszédos államban.

Nem véletlen, hogy Putyin első kérésére beengedték az orosz csapatokat az országba, hogy onnan is támadhassák majd az ukránokat. Az Európai Parlament több tagja ugyanakkor egybehangzóan állítja, hogy ez Fehéroroszország bekebelezésének az első lépése is lehet.

„Az orosz csapatok mostani bevonulása Fehéroroszországba fenyegetést jelent Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Lettország és egész Európa számára. Sőt akár része lehet annak a tervnek, amely Fehéroroszország leigázását és elfoglalását célozza”

– emelték ki az uniós képviselők. Lukasenka rezsimjét sokan illegitimnek tartják, mert az elnök több alkalommal is feltételezhetően választási csalások következtében maradt hatalmon. Az ukrán válság pedig jó alkalmat teremt számára ahhoz, hogy még inkább az oroszok védőernyője alá bújjon.

Putyin jelenleg 30 ezer fős sereget állomásoztat a baráti országban. Elvileg közös hadgyakorlatot tartanak, de ki tudja, milyen parancsot kapnak a katonák, ha még inkább elmérgesedik az ukrán helyzet.

„Amennyiben Oroszország átveszi az irányítást Fehéroroszország fölött, akkor újabb 1070 kilométeres határszakaszunk válik fenyegetetté. Ukrajna nagyon jó viszonyt ápol a belorusz emberekkel, de rajtuk keresztül Oroszország fenyegetést jelenthet”

– erősítette meg Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás