promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rosszul megválasztott vakcina is vezethetett Csollány Szilveszter tragédiájához?
Borítókép:  TV2 Magyarország / YouTube (screenshot)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Néhány ember rosszul reagálhat a Janssen oltóanyagára, ezt már tavaly óta tudjuk.

Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász január 24-én vesztette el a koronavírus-fertőzés ellen vívott hosszú küzdelmét. A kiváló sportember heteken keresztül volt lélegeztetőgépen, míg végül csak egy tüdőátültetés menthette volna meg az életét.

A kórházi kezelése elején röppent fel a pletyka, hogy az olimpikon nem volt beoltva, de aztán kiderült, hogy a Janssen vakcináját kapta meg. Valószínűleg túl későn, hiszen abban az esetben 28 napra lett volna szükség a nagyobb védettség eléréséhez.

Csollány Szilveszter október 28-án kapta meg az oltást, és három hétre rá betegedett meg. December elején került kórházba, és onnantól már nem igazán kaptunk hírt az állapotáról. Az oltottságáról információt közlő Dr. Letoha Tamás (aki egy évtizede működik együtt a Pfizerrel kutatóorvosként) most újabb megfontolandó adalékkal szolgált a sportember tragikus halálához kapcsolódóan.

Ő már 2020 decemberében elmondta a sajtónak, hogy lesznek olyan védőoltások, amelyek az egyik személy esetén az adott egészségi állapottól függően biztonságosan alkalmazhatók, a másik ember esetében pedig nem.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) munkatársai pedig éppen a Janssen oltóanyag ritka mellékhatásáról adtak ki hivatalos közleményt még tavaly áprilisban, arra figyelmeztetve, hogy bizonyos alanyoknál szokatlan vérrögképződéses esetek fordultak elő.

Letoha Tamás a legutóbbi Facebook-posztjában is kiemelte, hogy az ilyen egyéneknek sürgős orvosi ellátást kell kérniük, ha az alábbi tünetek bármelyikét észlelik a Janssen COVID-19 vakcina oltását követő három héten belül:

  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom,
  • lábduzzanat,
  • tartós hasi fájdalom,
  • neurológiai tünetek, mint például súlyos és tartós fejfájás vagy homályos látás,
  • apró vérfoltok a bőr alatt az injekció beadásának helyén túl.

Mint a kutatóorvos elárulta, 2021. december 10-én egy doktornő hívta fel, segítséget kérve egy nagyszerű ember gyógyulása érdekében. Letoha doktor nem írta le Csollány Szilveszter nevét, de kétségkívül a sportolóról beszélt, aki akkor már súlyos állapotban feküdt a kórházban – több mint egy hónappal azt követően, hogy az illető oltást követő egy héten belül fellépő légszomját, mellkasi fájdalmát otthon fekve, az otthon elérhető gyógyszerekkel próbálta kezelni.

Letoha Tamás szerint most már méltatlan és felettébb szakmaiatlan lenne találgatásokba bocsátkozni, viszont azt mindenképpen minden fórumon ki kell emelnünk, hogy ha valaki szokatlan és súlyos tünetek észlel magán a Janssen (vagy bármelyik más) vakcina felvétele után, akkor azonnal forduljon orvoshoz, hiszen ez életmentő lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás