promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érezhetsz fájdalmat álom közben?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az álmok olyan történések az emberek életében, amik megfoghatatlanok. Sokat gondolkozunk rajta, hogy jelentenek-e valamit, milyen okból történnek, van-e valamilyen céljuk. De akadnak olyan kérdések is, amik konkrétan az álmodással kapcsolatosak.

Az egyik gyakran felmerülő pedig az, hogy lehetséges-e fájdalmat érezni álom közben. Ez egy nagyon összetett kérdés, ezért sok tanulmány keresi rá a választ.

Az általános konszenzus az, hogy igen, álmodás közben is érezhetünk fájdalmat, de a dolgok bonyolulttá válnak, ha megpróbálod megérteni, hogy a fájdalmat valójában az álom váltja-e ki, vagy valami, ami ténylegesen fizikailag történik a testeddel.

Gyakran érezzük álmainkban a ténylegesen átélt fájdalmat, például ha közben megcsíp egy méh. Ezzel az érzéssel foglalkozott egy 1993-as tanulmány, amiben a résztvevőket alvás közben, különösen alvásuk REM-ciklusa alatt, fájdalomnak tették ki.

A résztvevők olyan fájdalmat tapasztaltak, ami azt a fájdalmat utánozta, ami a valóságban történt velük. Gyakori volt, hogy e köré összpontosultak. Beszámoltak arról is, hogy ismétlődő cselekvések történtek velük az álmaikban, amik megpróbálták elfojtani a fájdalmat.

A másik verzió, az álomban átélt fájdalom, különbözik az ébrenlétben tapasztalt fájdalomtól, mivel a fájdalom forrása az álom tartalma, nem pedig a valós élet tényleges ingere. Ezért ez az átélt trauma általában abban pillanatban elmúlik, amikor az ember felébred.

Az éjszakai bajok gyakran összefüggenek az általános egészségi állapottal. Minél jobban van valaki, annál ritkábban tapasztalja az álmaiban érzett fájdalmát. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy az álmokban való fájdalom az egészséges résztvevők körülbelül 1 százalékánál jelentkezett, és 30 százaléknál az akut vagy súlyos fájdalomban szenvedőknél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás