promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véget ért a járvány? Rusvai Miklós olyan hírekkel szolgált, amire már régóta vártunk
Borítókép:  TV2 Play
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rusvai Miklós elmondta, mikor ér véget a koronavírus-járvány.

A nemzetközi sajtóban nemrég megjelent, hogy véget ért a koronavírus-járvány, de a vírus továbbra is velünk marad. A kijelentést egy amerikai kutatócsoport véleményére hivatkozva írták meg külföldön. Rusvai Miklós virológus ugyancsak azon a véleményen van, hogy idén véget fog érni a járvány, de olyan értelemben, hogy nem fog egészségügyi gondokat okozni; legalábbis Magyarországon. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a járvány már véget ért volna.

A víruskutató úgy véli, hogy idén ősszel ismét megugrik a légzőszervi, enyhe tünetes megbetegedések száma, és sok lesz a pozitív koronavírusos esetek száma is, de ez már nem ad okot az aggodalomra.

„Sok megfázás, orrfolyás, torokkaparás lesz a vírus miatt, de halott és lélegeztetőgépes beteg már nagy valószínűséggel nem, vagy csak kevés lesz. Gyakorlatilag annyi súlyos eset lesz majd, mint egy influenzajárványnál. Biztos, hogy megemelkedik a kórházi esetszám is, de nem lesz olyan tragikus, mint az eddigi járványhullámoknál. A harmadikkal már kiadta a mérgét a koronavírus járvány”

- nyilatkozta a Ripost-nak Rusvai Miklós.

A szakember szerint Magyarországon már nem fog sok gondot okozni a koronavírus, viszont más helyeken, mint például a Távol-Keleten, Afrikában és még sok térségben nagy valószínűséggel lesznek újabb járványhullámok, melyeknek sok áldozata lesz. Rusvai Miklós ugyanakkor kijelentette, hogy a járvány akkor fog véget érni, mikor az Egészségügyi Világszervezet bejelenti azt.

„A világjárvány akkor lett világjárvány, amikor a WHO annak nyilvánította. Hivatalosan tehát akkor lehet kijelenteni, hogy nincs már világjárvány, amikor a WHO bejelenti, hogy vége. 70 százalék feletti a valószínűsége annak, hogy ősztől már nem lesz komoly következménye a vírus jelenlétének. Szerintem jövő tavasszal már a WHO is kihirdeti, hogy hivatalosan is véget ért a világjárvány”

- mondta a virológus.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás