promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit tervez már megint Putyin? – Éppen most rendeznének orosz tengeri hadgyakorlatot Írország közelében
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

140 hadihajóból álló flottát gereblyéznének össze ebből az alkalomból.

Küszöbön áll az orosz-ukrán háború, amelyben a nyugati hatalmak minden „legális” eszközzel igyekeznek északkeleti szomszédaink segítségére sietni. Áramlanak a brit és amerikai fegyverek Ukrajnába, ami persze nem nagyon tetszik Putyin elnöknek.

Az oroszok egyfajta nyomásgyakorlásként nem véletlenül éppen most terveznek éles tengeri hadgyakorlatot Írország partjai közelében. A dublini kormány természetesen „nemkívánatosnak” bélyegezte a műveletet, ám sokat tenni ellene nem tud.

A hadgyakorlatra nyilvánvalóan nem Írország felségterületén kerülne sor, viszont abban a térségben, amely a szigetország exkluzív gazdasági zónájának számít. Félelmetes, hogy az oroszok mintegy 140 hadihajóból álló flottát gereblyéznének össze ebből az alkalomból.

A műveletet februárra tervezik, és azon éles lőszereket fognak használni, ami különösen aggasztó. 240 kilométerre lesznek majd az ír partoktól, ez pedig nem túl megnyugtató távolság. Ki tudja, mire vetemednek, ha addig kitör az orosz-ukrán háború?

Simon Coveney ír külügyminiszter január 24-én hozta nyilvánosságra az orosz terveket, azt is hozzátéve, hogy az országának nincs elég ereje ahhoz, hogy mindezt megakadályozza. A 140 hadihajó mellett 60 harci repülőgép és 10 ezer katona vesz részt a hadgyakorlaton, ami szinte egy kisebb inváziós sereg.

„Fogalmunk sincs, milyen lépéseket terveznek az oroszok, de a mostani történések egyértelműen a legkomolyabb biztonságpolitikai kihívások a hidegháború vége óta”

– jelentette ki egy európai uniós tisztségviselő, egyértelműen utalva arra, hogy az ukrán válság talán nem marad meg az ország határain belül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás