promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész nap görnyedve ülsz a gép előtt? Ezeket a gyakorlatokat végezd el, ha jót akarsz magadnak!
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Idővel a rossz testtartás tönkreteheti a tested. Íme két gyakorlat, ami megakadályozhatja ezt.

Fiatal korodban biztosan te is sokat hallottad, hogy „húzd ki magad”, amikor az iskolában ültél a padban. Ugorjunk előre néhány évtizedet, hiszen manapság a legtöbben a nap nagy részét valamiféle torz pozícióba töltjük a számítógép képernyője előtt, vagy a telefonunk nyomkodva. Görnyedt hát, előreeső vállak, előredőlt nyak – mennyire rossz a testünknek a rossz testtartás?

A szakértők szerint elég rossz.

A jó és a rossz testtartás közötti különbség a gerincoszlopon múlik. Ha valakinek jó a testtartása, megőrzi a "normális" gerincét. A gerincnek három fő görbülete van: a nyaki gerinc (vagy a nyak), a mellkasi gerinc (vagy a hát közepe) és az ágyéki gerinc (vagy a hát alsó része). A mellkasi gerincnek „C” alakú íve kellene, hogy legyen. Ezzel szemben a nyak és a hát alsó része hátrafelé „C” alakú görbülettel rendelkezik, ha minden rendben van. A rossz testtartás az, amikor valakinek túl sok vagy túl kevés a görbület a gerincén.

Van két gyakorlat, amit munka közben, akár az asztalodnál is kipróbálhatsz, és segíteni fog a megfelelő testtartás megtalálásában.

Az első gyakorlat:

Először görnyedj előre, kerekítve a gerinced, majd ülj fel túlkorrigált „katonai” testtartással. Csináld ezt néhányszor, majd a túlkorrigált testtartásból lazulj el, és dőlj hátra körülbelül 10 százalékkal – ez a helyes egyenes testtartásod.

A második gyakorlat pedig:

Ez a gyakorlat segíthet a mellkas és a hát felső részének testtartásának javításában. Ülj jó egyenes testtartással, majd nyomd össze a lapockáid, és emeld fel a karjaid oldalra. Ez összehúzza és lerövidíti a lapockák közötti izmokat, és megnyújtja a mellkas izmait. Csináld ezt néhányszor, majd hagyd, hogy a tested ellazuljon, hogy jobb, egyenes testtartásba kerüljön a hát felső részén.

A rossz testtartás nem csupán esztétikai gondokat okozhat, hanem egészségügyi problémákat is, például szív- és érrendszeri, légzőszervi, illetve emésztőrendszeri megbetegedéseket is.

Forrás: Today

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás