promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kismamák energiaital-fogyasztását szidták egy cikkben – gyorsan törölték is az oldalról
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A serkentők több szempontból is károsan hathatnak a babákra.

Egy angol anyuka vallott nemrég a The Sun bulvároldalnak arról, hogy a terhessége ellenére sem mondott le az energiaitalokról, sőt folyamatosan dobozszám issza azokat. A hölgy a márkát is megnevezte, amelyre a cikk aligha vethetett jó fényt, mivel pár nap múlva már elérhetetlenné vált – még azokon az oldalakon is, amelyek átvették.

Úgy tűnik, az újságírók érzékeny témára tapintottak, amellyel érdemes foglalkozni, hiszen sokakat érint és sokakat érdekel. A babaváráshoz kapcsolódó tartalmakat kínáló egyik magyar oldal a kismamák esetében például kifejezetten károsnak tartja az energiaitalok rendszeres fogyasztását.

A bennük lévő magas koffein- és guaranatartalom egyfajta központi idegrendszeri izgatószerként hat szervezetünkre, így vízhajtó hatásuk mellett okozhatnak kiszáradást, ájulást, szívritmuszavart, és legrosszabb esetben szívmegállást is.

A legtöbben élénkítő hatásuk miatt isszák az energiaitalokat, illetve sokan kedvelik az ízüket is, ezért válnak lényegében annyira függővé, hogy a terhesség idejére sem szakítanak ezzel a szokásukkal.

Az emberi testre gyakorolt hosszú távú élettani hatásaikról egyelőre keveset tudunk, az orvosok pedig éppen ezen bizonytalanság miatt nem javasolják a fogyasztásukat azoknak, akik valamilyen szempontból (koruk, egészségi állapotuk stb. miatt) veszélyeztetettnek számítanak.

Mivel a terhesség alatt lassul a nők anyagcseréje, ezáltal a koffein és más adalékanyagok lebomlása is lassabban történik, vagyis tartósabb hatást gyakorolnak a fejlődő magzatra. A vízhajtó hatás által okozott vízvesztés szintén nem ideális a baba számára, ahogy a vérnyomás és a testhőmérséklet emelkedése sem.

A jelenlegi javallat szerint a kismamáknak naponta legfeljebb egy csésze kávét lenne szabad inniuk (ez mintegy 200 mg koffeintartalmat jelent), a nagyobb mennyiségű bevitel már befolyásolhatja a magzati szívfrekvenciát. Meglehetősen sok tehát a hátulütő – érdemes mindezt megkockáztatni?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás