promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem fogod elhinni hogyan hatott a koronavírus-járvány a világ leggazdagabb embereire
Borítókép:  Elon Musk/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Oxfam szerint a világ 10 leggazdagabb embere több mint kétszeresére növelte vagyonát a járvány idején.

A válság miatt több millió ember él szegénységben. A jótékonysági szervezetek szerint a világ legszegényebb embereinek alacsony jövedelme 21 ezer halálesethez járult hozzá naponta. A szupergazdagok profitálnak a vírus hatásának csökkentését célzó kormányzati ösztönző csomagokból, valamint a részvény- és ingatlanárak megugrásából.

Eközben a Világbank adatai szerint 163 millióval többen élnek mélyszegénységben.  

"A világjárvány alatt szinte minden nap jött létre egy új milliárdos, miközben a világ lakosságának 99 százaléka rosszabb helyzetben van a bezárások, az alacsonyabb nemzetközi kereskedelem, és a kevesebb nemzetközi turizmus miatt”

- mondta Danny Sriskandarajah, az Oxfam GB vezérigazgatója.

Forbes adatai szerint a világ 10 leggazdagabb embere Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault és családja, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer és Warren Buffet.

Közös vagyonuk 700 milliárd dollárról 1,5 billió dollárra nőtt 2020 márciusa óta.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya, az éhezés, a nemi alapú erőszak és a klímaválság négy másodpercenként egy halálesethez járul hozzá a világon az új kutatás szerint.

Az Oxfam úgy számol, hogy a 10 leggazdagabb embernek a világjárvány során megszerzett vagyonára kivetett egyszeri 99 százalékos rendkívüli adó kifutná az egész világ beoltásához szükséges összeget, az egyetemes egészségügyi ellátást, az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges forrásokat és a nemi alapúak erőszak csökkentését 80 országban. A jótékonysági szervezet szerint a leggazdagabbak még ezután is 8 milliárd dollárral jobban állnának, mint a járvány előtt.

Forrás: Metro

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás