promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi lesz a home office sorsa a koronavírus után? Ezen vitázik a fél világ!
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha egyszer a lakosság nagy része be lesz oltva, remélhetőleg helyre áll a rend, és a világ visszatér a normális kerékvágásba. Jelenleg sokan dolgoznak távmunkában, de vajon maradhatnak-e majd a vírus helyzet vége után is otthon?

Vannak, akik abszolút könnyedén átálltak a home office-ra, és valószínűleg nem is fognak visszatérni az irodákba. Mások a hibrid munkavégzést választották, ami nagyobb rugalmasságot és függetlenséget kínál a dolgozóknak, miközben fenntart bizonyos szabályokat.

Ennek ellenére egyes munkáltatók – különösen a pénzügyi szektorban – azt sugallják, hogy a távmunka hosszú távú szerepét túlértékelik, és vissza fognak térni az irodákba, amint az lehetséges.

A járvány utáni munka világának szerkezete ezért továbbra is megválaszolatlan, annak ellenére, hogy egyes dolgozók feltételezik, hogy az irodai élet örökre megváltozott. Jelenleg még nehéz pontosan látni, hogy egyes munkáltatók milyen felépítés mellett teszik majd le a voksukat.

Bár a világjárvány elősegítette a digitalizációt, de sokan úgy érzik, hogy az együttműködés és az egymástól tanulás háttérbe szorult az otthoni munka miatt. A pénzügyi szektor vezetői úgy érzik, hogy egyre nehezebb fenntartani a kultúrát és az együttműködést a bankszektorban.

A távmunkának rengeteg pozitívuma van, mint például a rugalmasság, a több szabadidő és a bizalom. De sokaknál még mindig a korábbi mentalitás a meghatározó, ez amolyan régimódi gondolkodás. A vezetők nem bíznak abban, hogy az alkalmazottak kötetlenül dolgoznak, ami különösen a befektetési szektorban érezhető.

De az sem elhanyagolható, hogy tényleg léteznek területek, amikbe sokkal nehezebb beletanulni, ha távolról kell azt megtenni.

A vállalati kultúra szerepe is fontos, akadnak olyanok, akik nem akarják, hogy a munkavállalóik kávézókból vagy éppen utazgatás közben jelentkezzenek be.

Valamint félnek a home office negatív hatásaitól: a produktivitás csökkenésétől (a helyhiány, magánélet hiánya, valamint a szülők számára a gyermekek jelenléte miatt); a kreativitást lehetővé tevő személyes beszélgetések eltűnésétől; és az alkalmazottakra háruló komoly lelki tehertől a folyamatos online jelenlét miatt is.

A technológiai ipar vezető hangjai azonban már a járvány kezdete óta támogatják a távmunkát és az azzal járó előnyöket. Az otthoni munkavégzés növelheti a termelékenységet, valamint jobb egyensúlyt biztosít a munka és a magánélet között, és többeket be tud csatlakoztatni a munka világába is, ha megfelelően használják.

Bár az is látható, hogy ez a szektor korábban is kísérletezett már a távmunkával, így könnyebben sikerült az átállás is.

Az minden bizonnyal kijelenthető, hogy széles körben elterjedt az igény a munkaerő rugalmasságára. A munkavállalók jelentős része szeretné megtartani a home office lehetőséget, de jelenleg még nem tudhatjuk, hogy végül hogyan is alakul majd a távmunka-irodai munka aránya a cégeknél.

Forrás: BBC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás