promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rusvai Miklós aggasztó dolgokat közölt, de a karácsony miatt mindenki megnyugodhat
Borítókép:  TV2 Play
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A virológus elmondta, milyen lesz az idei karácsony, és mire kell számítani januárban.

Néhány nap múlva itt a karácsony, ezért a Bors megkérdezte az ország egyik virológusát, dr. Rusvai Miklóst, hogy milyen lesz az idei ünnep.

„Nem kell maszkot viselniük, mikor egymással találkoznak, a nagyszülők megölelhetik az unokákat, mintha nem is létezne a járvány. A krónikus betegeknek, a legyengült immunrendszerűeknek, daganatos betegek vagy szervátültetettek számára még friss vakcinavédelem mellett is ajánlott óvatosabbnak lenni és maszkot hordaniuk az oltott rokonaikkal való ünneplés során is. A koronavírus ellen immunizáltaknak olyan lehet a karácsonyuk, mint két évvel korábban”

- mondta a szakember.

Rusvai hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni a már Magyarországon is megjelent omikron variánsról. A virológus felhívta a figyelmet arra, hogy a mutáció egyelőre a többi európai országban nagyobb fertőzést mutat, de a jelentések szerint kevésbé súlyos megbetegedést okoz, és ezt a származási országából, a Dél-Afrikából érkező adatok is alátámasztják.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az omikron elsősorban felső légúti panaszokat vált ki, a tüdőt kevésbé érinti. Könnyen összetéveszthető egy egyszerű náthával, ugyanis jellemző tüneteik igen hasonlóak, itt is torokkaparással, orrdugulással kezdődik a betegség. Aki szerint emiatt az enyhébb náthás panaszokkal sem tanácsos találkozni, főleg idős vagy krónikus beteg rokonainkkal, az oltatlanokkal semmiképp”

- fogalmazott a virológus.

A víruskutató véleménye szerint az oltatlanoknak mindenképpen javasolt a maszkviselés, ugyanis ha mindkét félen van maszk, a vírus átadásának mindössze 5 százalék a valószínűsége, de ha csak az egyiken, akkor 10-szer akkora. Rusvai Miklós szerint az oltatlanok számára ugyanúgy érdemes lenne betartaniuk a járványügyi óvintézkedéseket, mint mikor még nem volt vakcina a koronavírus ellen.

„A szabad levegőn, és 1,5 méteres távolság tartásával kevésbé terjed a vírus. Bár erre hagyatkozni igencsak kockázatos, főleg az eredetinél tízszer gyorsabban terjedő új variáns esetében. Oltatni még mindig nem késő, valószínűleg a futótűz gyorsaságával terjedő omikron mindenkit el fog érni, január közepétől berobbanthatja az 5. járványhullámot”

- fogalmazott a szakember.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás