promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sejthettük volna: a babák az illatukkal képesek manipulálni a szülőket
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A feromonjaik az anyákat agresszívabbá teszik, a férfiakat pedig engedékenyebbé.

A babák által kibocsátott illatanyagok a férfiakat engedékenyebbé, a nőket pedig agresszívabbá teszik. Erre egy új tanulmány mutatott rá, de bárki rájöhetett már magától is, aki nevelt valaha gyereket.

A tudósok hosszú időn keresztül vitatkoztak azon, lehet-e az emberek kapcsán feromonokról beszélni. Ezek olyan, a test által termelt kémiai vegyületek, amelyek irányítják a nemi viselkedésünket és vonzóvá tesznek bennünket mások számára.

Most csecsemők esetén bizonyították, hogy ezek a „manipulatív” illatanyagok valóban léteznek, és természetesen hatással is vannak ránk. A kutatók azonosították azokat az emberek által kibocsátott, szagtalan összetevőket, amelyek – úgy tűnik – a nőkben felerősítik, a férfiakban pedig tompítják az agresszív viselkedést.

A HEX névre keresztelt összetevőnek az utódgondozás szempontjából van nagy jelentősége. Érdekesség, hogy az izolált anyagot kísérleti egereken is tesztelték, és azt vették észre, hogy nyugtató hatással volt rájuk, vagyis az állatok is reagálnak rá.

Az embereken pedig úgy vizsgálták a hatását, hogy 126 résztvevőt olyan videójátékok mellé ültettek le, amelyek komoly frusztrációt okoztak az alanyoknál. Arra a meglepő eredményre jutottak általa, hogy a babaillattal „kezelt” nők 19 százalékkal agresszívabban reagáltak a játék fordulataira, míg a férfiakra pontosan ilyen arányban hatott nyugtatólag.

Feltevések szerint mindez jelentősen megnöveli az újszülöttek túlélési esélyeit.

Vészhelyzetben az agresszív anya kettőzött erővel védelmezi porontyát, míg a simulékonyabb apa kevésbé tekinti őt vetélytársnak.

Az állatvilágban gyakori, hogy a hím rátámad az utódaira, és ez az ősi viselkedésforma alighanem az emberben is ott lehetett.

A kutatással csupán az az egyetlen probléma, hogy nem könnyű alátámasztani a következtetéseit. A modern kori gyakorlatban nehéz olyan helyzeteket produkálni, amelyben az anyának és az apának a fenti hozzáállásokat (agresszivitást, illetve engedékenységet) kellene tanúsítaniuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás