promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Armageddon a briteknél, elfogyott az üzemanyag, az autósok a tartálykocsikat üldözik
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Brexit miatt 90 ezer kamionsofőr hiányzik, nincs, aki a töltőállomásokra szállítson.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson kivezényelte a hadsereget az utakra, mert az országot sújtó üzemanyaghiány példátlan káoszt teremtett. A rendkívüli helyzet azért alakult ki, mert a Brexit miatt nincs elég sofőr az országban, akik a benzint, gázolajat kifuvarozzák a kutakhoz.

A lakosság persze bepánikolt, felvásárlásba és felhalmozásba kezdett, ami tovább mélyítette a krízist. Egyre több ingázó gondolkodik azon, hogy visszatér a home office-hoz, egész egyszerűen azért, mert száraz tankkal képtelen eljutni a munkahelyére.

A hadsereg mozgósítására pedig azért volt szükség, mert pár eszement autós üldözőbe vette a tartálykocsikat, miközben a benzinkutaknál hosszú sorok kígyóznak.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a helyi kereskedelmi szövetség szerint a töltőállomások 90 százaléka lényegében kifogyott az üzemanyagból. Nafta híján máris britek tízezrei maradtak otthon, és az a legnagyobb gond, hogy az iskolák, sőt a kórházak működése is veszélybe került emiatt.

A kilométer hosszú sorokban ma már órákat kénytelenek álldogálni a járművezetők. A navigációs eszközöket fejlesztő TomTom közlekedési adatai szerint lényegében az összes brit nagyvárosban jelentősen csökkent a torlódás az utakon – ez a válság egyetlen pozitív hatása.

A benzinárak a hiány miatt gyorsan az egekbe szöktek, míg a múlt héten átlagosan 1,35 fontért adták literjét, addig ez mostanra 1,57-re emelkedett, és előreláthatólag napokon belül újabb 10 pennys drágulás jöhet.

„A sógorom kamionsofőr és üzemanyagot szállít. Most éppen úton van, és néhány ember szorosan követi. Olyan érzése van, mintha elérkezett volna a világvége. Nem különösebben fél, de el van képedve attól, mennyire köcsögök az autósok”

– adott helyzetképet egy Twitter-felhasználó. A kormányzat a hadsereg mozgósítása mellett gyorsan engedélyt adott 5000 kamionsofőr alkalmazására, amitől a vészhelyzet gyors elhárítását remélik. Mindeközben az uniós kamionsofőrök szakszervezete karakánul kijelentette, hogy nem térnek vissza a szigetországba, és nem húzzák ki a briteket a „sz.rból”, amelybe belekeveredtek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás