promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes fóbiában szenvedett: 16 évig semmi mást sem evett ez a lány, csak üres tésztát – videó
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 18 éves Olivia Evans mindössze kétéves volt, amikor a főtt tésztán kívül minden egyéb ételt mellőzni kezdett. 

A szülők értetlenül álltak a változás előtt, amelyen kislányuk keresztülment: Olivia szinte minden előzmény nélkül egyszeriben rendkívüli szorongást és hányingert kezdett tapasztalni, amikor a főtt spagettitésztán kívül bármilyen más étellel kínálták. 

„Ha bármilyen étel illatát megéreztem, azonnal elfogott a hányinger, ha megláttam, hánytam is. Amikor édesanyám otthon főzött, a szobámban maradtam és magamra nyitottam az ablakot is, hogy kimenjenek a szagok. Egyedül az üres főtt tészta volt az, amit meg tudtam enni. Ha csak arra gondoltam, hogy bármilyen feltétet is tegyek rá, öklendezni kezdtem” 

– idézte a borsonline.hu a ma már 18 éves lány szavait a birminghammail.co.uk portál nyomán. 

„Csak finnyás, majd kinövi” 

– győzködték az orvosok édesanyját, Charlotte Dawsont. A szakemberek azonban tévedtek. A kislány nem nőtte ki a „finnyásságot.” 16 éven keresztül tartó különcsége pedig szépen lassan életveszélyes betegséggé változott.

A kialakult helyzet a munkát is megnehezítette

Olivia számára rövidesen a munka is rémálommá vált. A színésznőként dolgozó lány rendszeresen lépett fel kisgyerekek szülinapi zsúrjain, mint Elsa imitátor (a Disney többszörös Oscar-díjas animációs filmjének főszereplőjét játszotta el). Azonban amint megérezte a torta vagy más ételek illatát, rögvest rosszul lett. Emiatt sokszor valóságos küzdelem volt számára végigcsinálni egy-egy születésnapi fellépést. 

„Állandóan maradásra kellett kényszeríteni magam, egyszerűen nem szaladhattam el, mert akkor tönkretettem volna a kisgyerekek legszebb napját.”


Olivia Evans Elsának öltözve, David Kilmurry terapeutával és hipnotizőrrel, aki kigyógyította őt a fóbiájából. Forrás: Profimedia

Végső elkeseredésében a család egy hipnoterapeutától kért segítséget. A londoni terapeuta, David Kilmurry megállapította, hogy Olivia úgynevezett elkerülő táplálékbeviteli zavarban (AFRID) szenved, és a betegsége egészen a gyerekkoráig vezethető vissza. 


Olivia Evans a terápia alattl. Forrás: Profimedia

Valószínűleg egy olyan életesemény váltotta ki nála a rendellenességet, amikor öklendezett vagy hányt egy ételtől és ez olyan rossz élmény volt a számára, hogy később mindenféle más ételt is képtelen volt megenni.

Az ARFID egyébként csak mindössze pár éve számít bejegyzett táplálkozási zavarnak. Az ebben szenvedő gyerekek szülei akár már 1 éves korban észrevehetik a jellemző tüneteket. Ezek a gyermekek erősen preferálhatják az élelmiszerek szűk körét, és megtagadhatják az e tartományon kívül eső étkezést. A szülők gyakran arról számolnak be, hogy gyermekeiknek, akiknek ARFID-je van, nehezen tudtak átállni az egyszemélyes ételekből származó vegyes élelmiszerekre. Gyakran azt is jelentik, hogy sajátos érzékenységük van a textúrákra, mint például a „gomba” vagy „ropogós” – olvasható a parapsychologist.com oldalán.

Olivia esete azonban jóval szélsőségesebb volt az átlagosnál, hiszen ő mindösszesen egyetlen fajta élelmiszert volt képes fogyasztani.

A lány kezelése azonban szerencsére sikeresnek bizonyult – már az első foglalkozás után rengeteg különféle ételt képes volt kipróbálni, többek között gyümölcsöket, zöldséget, fánkot, sonkát, sajtot, sőt a bolognai spagettit is (feltéttel)!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás