promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a negyedik hullám, de az AstraZenecások örülhetnek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy csütörtökön közzétett új tanulmány szerint a Pfizer-BioNTech vakcina hatékonysága idővel csökkent, míg az Oxford-AstraZenecaé nagyjából ugyanaz maradt.

Magyarországon és a környező országokban, noha egyelőre még csak lassan, de emelkedik a koronavírusos esetek száma, ráadásul idehaza három városban már a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció is elkezdett emelkedni.

A szakértők így napi szinten igyekeznek emlékeztetni a lakosságot, hogy oltassák be magukat.

Ennek oka, hogy bár a jelenleg piacon lévő vakcinák nem nyújtanak teljes védelmet a vírus delta mutációja ellen, mégis megakadályozhatják a súlyos megbetegedést és a betegek kórházba kerülését. 

[[cikk1]]    

Jó hír az AstraZenecásoknak!

A kutatók folyamatosan vizsgálják a védőoltások mutációkkal szembeni hatékonyságát. Az Oxford Egyetem nemrég közzétett tanulmánya pedig igen jó hírekkel szolgál azok számára, akik az AstraZeneca vakcináját kapták meg. A kutatás során a BioNTech Pfizer és az AstraZeneca vakcinájának hosszú távú hatásosságát hasonlították össze a koronavírussal szemben. 

A vizsgálat szerint az AstraZeneccával összevetve a Pfizer „nagyobb kezdeti hatékonysággal” rendelkezik, ám ez a védelem gyorsabb ütemben csökken, mint az AstraZeneca esetében. 

A két vakcina hatékonysága egyébként négy-öt hónap elteltével nagyjából hasonló, 50 százalék körüli védelmet nyújt.

A Pfizert sem érdemes leírni

A tanulmányban egyébként többek között arra is kitérnek, hogy a Pfizer emlékeztető, harmadik oltása mindenképpen ajánlott azoknak is, akik a brit oltóanyaggal lettek beoltva. A Pfizer-BioNTech és az Oxford-AstraZeneca oltásainak vegyítése ugyanis rendkívül erős immunválaszt vált ki a SARS-CoV2 tüskefehérjéje ellen.

[[cikk2]] 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás