promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Így úszhatod meg a börtönt!" - a Viszkis tippeket adogat a ”szalmakalapos fantom” nevű bankrablónak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy szalmakalapot viselő férfi, piros táskával hétfőn, késő délután az oldalán besétált egy újpalotai bankba és jól kirabolta, háromilliót vitt el. A rendőrség keresi a rablót, de Ambrus Attila úgy gondolja, esélyes, hogy a férfit soha nem kapják el, ha az nem szúrja el. El is mondta, hogyan.

Az újpalotai "kalapos fantomnak" elnevezett bankrabló vélhetően már régebben feltérképezte a környéket és a bank adottságait - így szokták a közepesen profik is. Tisztában volt vele, hogy a legtöbb vállalkozó minden hónapban 10-e jön be ebbe a fiókba, hogy felvegye a dolgozók fizetését, emiatt pedig ezen a napon az szokásosnál több készpénz volt található a bankban, így ő is ekkor jött. A rabló zárás előtt pár perccel érkezett és az "akció" után hárommillió forinttal a markában lépett le a bankfiókból.

Szemtanúk azt állítják, hogy szalmakalapot viselt, kirohant az utcasarokra, aztán a másik utcába szaladva eltűnt, mint a kámfor. Feltételezhező, hogy a rabló busszal jött és nagy valószínűséggel úgy is hagyta el a helyszínt, hogy felszállt a buszra. Talán még jegye, vagy bérlete is volt.

A rablásoknál a legtöbbször elkapják rablót, viszont most nem ez történt. A rejtélyes férfit továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség. Ambrus Attila a Borsnak nyilatkozott, akit legendássá vált a 90-es években sorozatos bravúros bankrablásai nyomán. A Viszkis viszont nem akart találgatni.

„Ma már teljesen más technológia van, mint annak idején, igazából már semmihez sem értek." 

- állítja a Viszkis. 

Hozzátette, hogy mivel nem ismeri az ügy minden részletét, így azzal sincs tisztában, hogy vajon mi járthatott az elkövető fejében.

„Azért nem tudok állást foglalni, mert mindenkinek megvan a maga motivációja, hogy miért csinálja. Elképzelhető, hogy családi- vagy anyagi problémája van, esetleg úgy gondolta, hogy ez egy jó móka. Ha egyszer elkapják, tőle kell megkérdezni, hogy miért csinálta"

– magyarázta Ambrus Attila.

Attila azt is hozzátette, hogy a kalapos fantom meg is úszhatja a börtönt, ha elég ügyes. 

„Az első 24 óra a legkritikusabb. Ha kihűl a forrónyom és ez idő alatt nem kapják el, akkor akár meg is úszhatja. Ezzel csak egy baj van, ha kezdő bűnözőről van szó és rákap a pénz ízére, akkor előbb-utóbb úgy is bemérik. Másrészt viszont, ha csak egy balhét csinál és soha többet nem fog fegyvert a kezébe, elképzelhető, hogy soha nem kapják el. Ehhez az is kell, hogy ne legyen kapcsolatban az alvilággal"

– magyarázta Attila, hozzátéve, hogy ha a rabló hagyott is a helyszínen ujjlenyomatot, még akkor sem feltétlenül kapják el emiatt.

„Utólag iszonyatosan nehéz egy nagyvárosban bárkit is elkapni, főleg, ha nincs priusza. Ha hagyott is ujjlenyomatot, de nincs a rendszerben, akkor nem fognak egyezést találni. Én hat helyszínen hagytam ujjlenyomatot, de hat éven át nem tudtak vele mit kezdeni"

– mondta Attila.

A Viszkis elmondta, milyen végzetes hibákat követhet el a kalapos fantom.

„Ha ez volt az első és az utolsó alkalom, akkor kicsi az esélye annak, hogy elkapják. Egy nagyon fontos tényező van: nem szabad elmondania se az anyjának, se a barátnőjének, se a barátjának, mert ha két ember tud a dologról, előbb-utóbb bukta van."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás