promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Autósok figyelem! Akár börtön is lehet a vége, ha erre az újabb, szigorított törvényre nem figyeltek!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lassan három hónapja - május 14-én lépett életbe a Büntetőtörvénykönyv azon módosítása (a 239./B paragrafus), amelybe szigorították az eltiltás hatálya alatti járművezetés büntetését – olvashatjuk a Pénzcentrumon

A törvény betűje alapján, ha egy illető úgy vezeti autóját, hogy közben ettől eltiltották, e vétség következtében akár egy évig terjedő, letöltendő szabadságvesztéssel is sújthatják. Külön kiemelik, hogy súlyosbító tényező, ha valakitől már a bíróság vette el a jogosítványt, és ennek ellenére is vezet - ilyenkor sokkal komolyabb büntetésre lehet számítani, ugyanis ez esetben akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

A Pénzcentrum ezért most felkereste az Országos Rendőr főkapitányságot és arról kérdezték őket, hogy május 14. óta konkrétan hányszor indítottak már eljárást ilyen ügyekben.

A válasz az volt, hogy e vétség miatt 607 esetben indult eljárás olyan sofőrök ellen, akik az eltiltás ellenére is a volán mögé ültek, és 243 esetben indítottak eljárást olyan sofőr ellen, aki a bírósági eltiltás ellenére is autóba ült - ez már konkrét bűntettnek minősül.

Egyébként amiatt is fontos, hogy ilyen esetben szabálykövetőek legyünk, mert a jogosítványt csak elég sok macera árán szerezhetjük vissza, ami azt is jelenti, hogy ha valakitől fél évnél hosszabb időre veszik el a vezetői engedélyét, akkor azt már automatikusan nem kapja vissza, hanem egy kötelező utánképzést kell elvégeznie - minderről már Pető Attila közlekedési szakértő beszélt a Pénzcentrumnak. 

Pető azt is megemlítette, hogy ez még a jogosítvány megszerzésénél is bonyolultabb téma, lévén ilyenkor megvizsgálják, hogy mi lehet a probléma az illetőnél, és még az is előfordulhat, hogy kötelező jelleggel pszichológushoz kell járnia.

Nagyon szigorú vizsgák vannak, ha ezeket az illető sikerrel teljesítette, akkor kaphatja vissza a jogsiját

– mondta Pető Attila.

(Pénzcentrum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás