promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató eredmények: „elbutulhatnak” a koronavíruson átesett betegek?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint azok a személyek, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, kognitív hanyatlást tapasztalhatnak.

Az EClinicalMedicine nevű szaklapban közzétett kutatás újabb érdekes tényeket tárt fel azzal kapcsolatban, hogy a COVID-19 milyen hatást gyakorolhat a szervezetre és magára az agyra hosszútávon. Sajnos a jelen kutatás csak gyarapította a vírussal kapcsolatos aggodalmak amúgy sem rövid listáját. Az orvosok azt javasolják, hogy a betegségen átesett személyek mindenképpen alaposan vizsgáltassák ki magukat. 

De miről is van szó pontosan?

A londoni Imperial College által végzett kutatásban több mint 81 ezren vettek részt. A vizsgálat során a résztvevőknek voltaképpen egy intelligencia tesztet kellett kitölteniük – a tesztet egyébként itt tölthetitek le.

A teszt kitöltésekor a kutatók számos körülményt figyelembe vettek, mint például az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget, az anyanyelvet és a gyorsaságot, reflexeket. 

A teszt során döbbenetes megállapításokra jutottak. 

Felfedezték, hogy azoknál a személyeknél, akiknél különböző kognitív hiányosságokat azonosítottak (pl. azért, mert korábban átestek egy stroke-on), és elkapták a COVID-19 vírust, szellemi képességeik tovább súlyosbodtak. 

A kognitív folyamatok, képességek valósítják meg az értelmi működést. Ide tartozik az érzékelés, az észlelés és a figyelem, valamint az emlékezés, a képzelet és a gondolkodás.

Érdekes tény az is, hogy a légzőszervi tünetekkel küzdő emberek rosszabb pontszámot értek el a teszten, mint azok, akiknél nem állt fent hasonló probléma.

A légzőszervi tünetek súlyossága gyakorlatilag determinálta a későbbi kognitív teljesítményt a betegeknél, hónapokkal a gyógyulás után is. 

Természetesen, mint minden egyéni tanulmány esetében, ezeket az eredményeket is óvatosan kell értelmezni. A végkövetkeztetéseket torzíthatják a mintavételi véletlenszerűségek, valamint sok más tényező is. Úgy tűnik azonban, hogy a tanulmány életkortól függetlenül több jelentős és tartós hatást fedezett fel a betegek körében, így határozottan indokolt a kutatások folytatása. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás