promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas katasztrófa Grönlandon, minden idők legsúlyosabb jégolvadása zajlik a szigeten
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Grönlandról borzalmas hírek érkeztek, minden idők legsúlyosabb jégolvadása zajlik a szigeten.

Szörnyű adatokat osztott meg Dán Meterológiai Intézet grönlandi jégolvadással kapcsolatban. A sziget a kedden több mint 8,5 milliárd tonnát, és vasárnap óta összesen 18,4 milliárd tonnát veszített feszíni tömegéből.

Ez annyit jelent, hogy mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

- olvasható a CNN portálján.

A folyamatos jégolvadásért az éghajlatváltozás a felelős, a Föld fokozatosan melegszik, így az olvadás is felgyorsul. A szakemberek szerint a Grönland feletti légkör melegedésével a keddihez hasonló szélsőséges olvadások egyre rendszeresebbé fognak válni.

Erre a legjobb példa az, hogy az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről.

Bár a keddi napon volt minden idők legnagyobb jégolvadása, még is 2019-ben olvadt el a legtöbb jég a szigeten. Összesen 532 milliárd tonna. Abban az évben a forró tavasz és egy júliusi hőhullám nyomán csaknem az egész grönlandi jégtakaró olvadni kezdett, 1,5 milliméterrel növelve a globális tengerszintet

Kutatók szerint a grönlandi jég olvadása várhatóan 2-10 centméterrel növeli majd a globális tengervízszintet a század végre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás