promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vírus csak jön, már a Pfizer is alig állja a sarat
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden bizonnyal hozzánk is elér majd a delta variáns, és akkor vége lesz a nagy szabadságnak.

Izraelben kizárólag a leghatékonyabbnak tartott Pfizer vakcinával oltották a lakosságot, ráadásul eszeveszett tempóban, így az ország a világon elsőként kockáztathatta meg az újranyitást.

Ezzel nem is volt gond addig, amíg meg nem jelent a koronavírus indiai (delta) mutációja, ami szélsebesen kezdett terjedni a 9 milliós zsidó államban. A Pfizer széruma még mindig állja a sarat, bár a 94 százalékos hatékonysága 64 százalékra esett vissza.

Az egészségügyi minisztérium „zavarba ejtőnek” titulálta a viszonylag gyenge adatokat, és most azon töprengenek, vajon el kell-e szánják magukat a részleges visszazárás mellett. Jó hír, hogy a fertőzések számának növekedésével a súlyos vagy halálos esetek száma nem nő egyenes arányban.

Jelenleg a Pfizer vakcinája 93 százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy valaki kórházba kerüljön a koronavírus miatt.

Májusban (az indiai variáns megjelenése előtt) ugyanez az arány 98 százalék volt, vagyis a helyzet nem romlott drámaian. Ami rossz hír, hogy biztosan két oltásra van szükség, mert egy adag vakcina csupán 35 százalékos védettséget biztosít a személyeknek.

Brit adatok szerint az AstraZeneca vakcinája is kevésbé hatékony az indiai mutáció ellen, erről a termékről viszont nem rendelkezünk izraeli adatokkal, hiszen ott egyáltalán nem használták az oltások során.

Izraelben egyelőre nem merik folytatni a lazításokat, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek belső tereiben továbbra is maszkot kell viselniük a vendégeknek. A hatóságok most már a 10–19 éves fiatalok szüleinek is azt javasolják, hogy oltassák be gyerekeiket.

Az országban július 5-én 2600 új fertőzöttet regisztráltak, ez duplája az egy héttel korábbinak, ám szerencsére csupán 35 személy került kórházba. Január jelentette Izraelben a mélypontot, akkor naponta 10 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás